innovatie

03 apr 2018, 09:09

Opnieuw poolexpeditie vanuit Groningen naar Spitsbergen

Opnieuw poolexpeditie vanuit Groningen naar Spitsbergen

Groningse onderzoekers verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn begonnen aan de voorbereidingen van een nieuwe poolexpeditie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze zal over twee jaar, in 2020, plaats vinden en is een vervolg op een expeditie uit 2015.

Het betreft een onderzoek van Maarten Loonen, zo meldt de lokale omroep OOTV op haar website.

 

Doel van de nieuwe expeditie is om de veranderingen vast te leggen die zich hebben voorgedaan sinds de expeditie van 2015.

In augustus 2015 ging Loonen met de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit naar de oostkant van Spitsbergen, een project waar hij initiatiefnemer van was en dat landelijk zeer veel media-aandacht heeft getrokken.

 

Dr. Maarten Loonen is poolonderzoeker. Al meer dan 25 jaar bivakkeert Loonen in het broedseizoen op Spitsbergen. Hij doet er onderzoek naar het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving. De polen zijn voor onderzoekers unieke gebieden. Temperatuurstijgingen en de gevolgen daarvan voor mens, dier en plant zijn hier volop zichtbaar. 

 

Loonen en andere Groningse wetenschappers bestuderen op Spitsbergen walvisvaart, mijnbouw, toerisme, ecosystemen en de gevolgen van klimaatverandering. Loonen was een van de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen die met de Koninklijke Marine in 2014 mee gingen op expeditie naar het eiland Jan Mayen. Dat was een unieke kans om naar dit geïsoleerde eiland te gaan. Een multidisciplinair onderzoeksteam heeft archeologisch en biologisch onderzoek gedaan.
 

 

 Foto: Maarten Loonen (RUG.nl)