innovatie

13 jun 2015, 17:05

Onderzoekers verdwenen Gronings eiland vinden wrak

Onderzoekers verdwenen Gronings eiland vinden wrak

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zaterdag heeft een expeditie op het Wad opnieuw onderzoek gedaan naar het verdwenen eiland Heffezand. Dat eiland zelf werd niet gevonden, maar wel zijn er weer opmerkelijke zaken gevonden, waaronder een wrak.

 

Vanochtend vertrok de Boschwad om zes uur vanuit de haven van Lauwersoog met twintig mensen aan boord om op onderzoek uit te gaan naar het verdwenen eiland Heffezand.

 


Rond 15:00 uur kwamen de eerste resultaten binnen. Er is tot op een diepte van 13,5 meter geboord. De pleistocene laag van het eiland waar men naar op zoek was is niet gevonden, maar wel de resten van een oud wrak en schelpen op 13,5 meter diepte. De gegevens over het wrak worden doorgegeven aan de archeologische onderzoeksgroep van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

 

De schelpen gaan naar de RUG om daar te worden gedateerd. Zodra deze gegevens bekend zijn, naar verwachting in het najaar van 2015, kan er meer worden verteld. Wel is duidelijk dat er vanochtend weer een paar stukjes zijn ingevuld van de grote puzzel die de geschiedenis van het waddengebied is.

 

De onderzoekstochten zijn een initiatief van de Stichting Erfgoedpartners en worden financieel mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Provincie Groningen (Activiteitenbudget Cultuur) en het Programma Landelijke Gebied, Loket Leve(n)de Dorpen. Het doel van de tochten is om samen met belangstellenden en wetenschappers de geschiedenis van het noordelijk kustgebied in kaart te brengen.