Innovatie

Onderzoekers Hanzehogeschool Groningen: Lupine is dé oplossing voor massa-import van soja

Een variant van de bloemensoort Lupine, die zeer rijk is aan eiwit en olie, is een uitstekend alternatief voor de sojaplant. Het zou een prachtig nieuw product zijn voor de Europese landbouw. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Hanzehogeschool Groningen. Deze ‘Andes lupine’’ is hèt duurzame alternatief voor de sojaboon: Europa kan hiermee zelfs onafhankelijk worden van soja-import


Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers Hanzehogeschool Groningen: Lupine is dé oplossing voor massa-import van soja
Onderzoekers Hanzehogeschool Groningen: Lupine is dé oplossing voor massa-import van soja

Dit blijkt uit het onderzoek van Rob van Haren, lector Circulaire Bioeconomie aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij onderzocht met 14 partners uit heel Europa hoe de Andes Lupine kan worden gebruikt voor mensen- en dierenvoeding.

Goed voor grond, mens en dier

De Andes lupine is goed voor de grond, goed voor dieren, en goed voor mensen. De teelt en verwerking van de Andes Lupine is vergelijkbaar met die van soja. De Andes Lupine is rijk in eiwit (45%) en olie (20%). Het bevat een hoger percentage aan eiwitten dan soja. Het kan in een Europees klimaat worden verbouwd, zowel in Noord- als in Zuid-Europa. Europa kan hierdoor minder afhankelijk van soja-import worden.

Een concreet voorbeeld hiervan is het project Lupinevarken van Rob van Haren. In dit project is samengewerkt met Annechien ten Have-Mellema, boerin en eigenaar van Hamletz. Annechien verbouwde op eigen grond lupine, waar ze vervolgens haar eigen veevoer voor haar varkens maakte.

Aanleiding van het onderzoek

De manier waarop de samenleving voedsel verbouwt, importeert, verwerkt en verspilt is niet houdbaar. Niet alleen vanwege de groeiende wereldbevolking, maar ook vanwege de bossen die gekapt worden voor sojaproductie, de lucht die vervuild wordt met CO2 door landbouw en industrie, en het vee dat steeds meer voer, water, grondstoffen, antibiotica en ruimte opeist.

Volgens de Food en Agriculture Organization importeert Nederland jaarlijks 4,3 miljard kilogram soja uit landen zoals Brazilië, waarvan meer van 80% voor veevoer gebruikt wordt. Niet alleen is dit inefficiënt door het importeren, het heeft ook een enorme impact op de landen waar de soja verbouwd wordt, waaronder het kappen en branden van regenwoud.

Het Wereld Natuurfonds bracht onlangs een rapport uit, over de desastreuze gevolgen van de productie van soja en palmolie op oerwouden en andere natuur in tropische gebieden. We moeten daarom van een samenleving die afhankelijk is van dierlijk eiwit naar een samenleving die effectief en duurzaam gebruik maakt van plantaardig eiwit

Meer informatie is te vinden op de website van Kenniscentrum Biobased Economy en www.libbio.net.