innovatie

17 okt 2014, 05:05

Onderzoek UMCG: sporttape heeft effect bij ‘spingersknie’

Sporters die last hebben van een zogenoemde ‘spingersknie’ hebben baat bij het gebruik van een patellabandje of sporttape. Dat zorgt voor een vermindering van pijn, zo blijkt uit onderzoek van het Sportmedisch Centrum UMCG.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een springersknie is een chronische blessure van de knieschijfpees. Deze blessure ontstaat meestal door overbelasting. Het komt daarom vaak voor bij sporters die veel springen zoals volleyballers, handballers en basketballers. Ongeveer tien procent van deze sporters kampt met de blessure. Bij topspelers heeft meer dan dertig procent er last van.

 

Het onderzoek laat zien dat zowel het patellabandje als sporttape voor pijnvermindering zorgt. Het patellabandje blijkt iets effectiever te zijn tegen pijn dan sporttape. Dit kan komen doordat het bandje iets gemakkelijker door de sporters is aan te brengen dan de tape, aldus de onderzoekers.

 

Aan het onderzoek deden bijna honderd sporters met pijnklachten mee. De metingen voor het onderzoek vonden plaats in Groningen, Zwolle, Utrecht en Arnhem.