innovatie

10 dec 2002, 00:12

Onderzoek Syntens: enorme groei ICT in Noord-Nederland

ICT ondernemers uit Noord-Nederland hebben in de jaren 2000-2001 een enorme groei doorgemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Syntens onder ICT ondernemers in Noord-Nederland. Ook liet het onderzoek zien dat de ondernemers hun omzet vooral uit Noord-Nederland halen en dat ze acquisitie en klantgerichtheid als een probleem ervaren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De resultaten van het onderzoek werden woensdag gepresenteerd door ICT deskundige Ben Tiggelaar. Volgens Tiggelaar moeten de noordelijke ICT ondernemers zich op een groter afzetgebied richten. Hij noemde als mogelijkheden het westen van het land, maar ook Duitsland als potentiƫle markt. "Wanneer je alleen het Noorden als werkgebied houdt doe je niets anders dan het rondpompen van geld. Zo krijgt het Noorden nooit een extra impuls".
Tiggelaar zegt dat de ondernemers meer zouden moeten investeren in klantrelaties. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat bedrijven die veel gegroeid zijn qua omzet en omvang veel aandacht besteden aan hun klantrelaties. Ook kan onderlinge samenwerking de positie ten opzichte van de rest van het land kan versterken, weet de deskundige. Daarvoor zijn extra mogelijkheden voorNoordelijke ICT ondernemers. Die samenwerking wordt namelijk gefaciliteerd doorSyntens Digikringen, waarin groepen ondernemers regelmatig bijeen komen om te leren van elkaar, ervaringen uit te wisselen, samen op bedrijfsbezoek te gaan en om experts op diverse terreinen aan te horen.