innovatie

12 feb 2019, 07:07

NPS Reuringprijs voor Max Holthausen

NPS Reuringprijs voor Max Holthausen

Max Holthausen van de firma Holthausen in Hoogezand heeft van de Noorder Pers Sociëteit (NPS) de NPS Reuringprijs gekregen. Holthausen bouwde eind 2017 een Tesla om, zodat die elektrische auto zijn batterijen ook op waterstof kon laden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarmee vergrootte Holthausen de actieradius van de Tesla bijna met een factor 3: van zo’n 400 kilometer kon de Tesla na ombouw zo’n 1100 kilometer rijden, alvorens hij weer aan de lader moest.

Holthausen noemde zijn Tesla ‘Hesla’, vanwege het waterstofsymbool, en kreeg gedurende heel 2018 wereldwijd aandacht. “Van Canada tot Denemarken en van de Verenigde Staten tot China legde hij in allerlei nieuws- en techreportages de techniek van zijn Hesla keer op keer geduldig en uiterst duidelijk uit. Met humor, veel technische kennis, maar ook met Groningse nuchter- én bescheidenheid. Knap en uniek, want weinig technici zijn ook op communicatief vlak zo getalenteerd”, aldus de jury.

Al met al was de lancering van de Hesla “een fraai staaltje innovatieve communicatie”. Allereerst was natuurlijk het idee om het icoon Tesla te gebruiken “briljant”, maar ook de kundige wijze waarop Holthausen zijn Hesla wereldwijd wist te ‘verkopen’ was en is in de ogen van de jury uniek.

Met de NPS Reuringprijs wint Max Holthausen een fraaie glassculptuur van kunstenaar Alwin Overwater, het ingelijste juryrapport en eeuwige roem.

Eerdere winnaars van de Reuringprijs zijn Annemarie Heite voor haar strijd voor een rechtvaardige behandeling van gedupeerden in het aardbevingsgebied, Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom (2016) en onderzoeksleider Rob Vos van de politie Noord-Nederland (2015).