innovatie

23 nov 2014, 14:02

Noorderstation in Groningen kan geen Noorderstation heten

Noorderstation in Groningen kan geen Noorderstation heten

Iedereen in Groningen kent het Noorderstation. Maar officieel gaat dit station door het leven als ‘station Groningen Noord’, al heeft geen mens in Groningen het daar over.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een actie om dit tweede station van Groningen dan ook maar officieel Noorderstation te noemen is echter op niets uitgelopen,

 

Het station Groningen Noord gaat geen Groningen Noorderstation heten. B&W vinden de kosten die de NS en ProRail voor de naamsverandering in rekening brengt te hoog. Die kunnen oplopen tot € 150.000 tot € 200.000.

 

Zowel de buurtvereniging Noorderplantsoen als de gemeenteraad vroegen om een naamswijziging. In de volksmond heet het station namelijk al heel lang Noorderstation. Een naamsverandering kost alleen veel geld. Dit komt vooral doordat mutaties zijn vereist in diverse systemen, bronbestanden en tekeningen. Hiervoor gelden strikte procedures en controles. Het college vindt de naamsverandering een sympathiek idee, maar vindt de kosten niet opwegen tegen de baten.

 

Crowdfunding
 

Een mogelijkheid zou zijn dat bewoners een deel van het benodigde bedrag zelf ophalen via crowdfunding. De buurtvereniging ziet dit echter niet zitten. B&W willen wel samen met de buurtvereniging kijken of er rondom het station een bord kan komen met de geschiedenis. Daarin kan ook aandacht komen voor de naam in de volksmond.