innovatie

16 apr 2008, 21:09

Nieuwe Chirurgische IC in UMCG; zaterdag Open dag

Het Universitair Medisch Centrum Groningen opent op 18 april een nieuwe Chirurgische Intensive Care. Het innovatieve design van de IC draait om patiëntveiligheid, privacy, maximale observatiemogelijkheden, goede arbo-omstandigheden voor medewerkers, veel daglicht en een ingenieuze ruimte-indeling. De nieuwe IC combineert al deze voorwaarden met de nieuwste technische bewakingsapparatuur en is daarmee uniek in Nederland.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bijzonder aan deze Intensive Care Unit is dat er altijd direct contact mogelijk is tussen de patiënt en de verpleegkundige. Op deze IC dus geen verpleegkundigen die via een beeldscherm de patiënten observeren, maar een met glas afgeschermde bewakingspost dichtbij de patiënt. Hierdoor is het mogelijk om snel te kunnen reageren op de patiënt, terwijl de patiënt (eventueel met zijn of haar bezoek) toch voldoende privacy heeft.

De IC is verdeeld in drie units die geheel zelfstandig kunnen functioneren. Zo kan er als er onverhoopt een uitbraak van een infectieziekte of ziekenhuisbacterie plaatsvindt, één unit worden ‘afgesloten’. Doordat elke unit een eigen luchtverversingssysteem heeft, kunnen patiënten bij een epidemie geïsoleerd verpleegd worden, zonder andere bedden te moeten sluiten. Daarnaast kan de zuurstoftoediening snel decentraal afgesloten worden.

Bij het ontwerpproces is ook goed gekeken naar ergonomische werkomstandigheden. Bij elk bed is een plafondliftsysteem aanwezig. Zo kan de patiënt getild worden zonder de rug van verpleegkundigen te belasten. Voldoende ramen zorgen voor de inval van daglicht. Dit is niet alleen zeer plezierig voor de patiënten, maar ook voor de medewerkers die op de IC werken.

De Chirurgische Intensive Care beschikt over 18 bedden verdeeld over drie units. De IC is niet alleen helemaal nieuw, maar is ook op een nieuwe locatie in het UMCG-complex gehuisvest.

Open dag


Normaal gesproken is een IC alleen toegankelijk voor patiënten en hun directe familieleden. De verhuizing biedt een unieke kans om een volledig ingerichte IC uitgebreid te bekijken. De nieuwe Chirurgische Intensive Care wordt op vrijdag 18 april officieel geopend. Op zaterdag 19 april kunnen geïnteresseerden de IC bezoeken. Medewerkers van de IC staan klaar om uitleg te geven over hun werk en over hun nieuwe werkplek. Aan de hand van patiëntencasussen demonstreren verpleegkundigen bijvoorbeeld de zorg voor patiënten met grote trauma’s of na zware operaties. Geïnteresseerden kunnen tussen 13.00 en 17.00 uur de IC bezoeken. Aanmelden is niet nodig.