innovatie

21 feb 2014, 09:09

Nieuwe app in Groningen- “WeHelpen” – brengt vraag en aanbod vrijwillige hulp bij elkaar

Nieuwe app in Groningen- “WeHelpen” – brengt vraag en aanbod vrijwillige hulp bij elkaar

Wethouder Zorg en Welzijn Jannie Visscher heeft een nieuwe app WeHelpen gepresenteerd. De app en de website Wehelpen.nl fungeren als online platform in Groningen voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van vrijwillige inzet, hulp, welzijn en plezier. Hierdoor ontstaat een marktplaats voor sociaal kapitaal in stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De App WeHelpen is te downloaden via Wehelpen.nl en is beschikbaar voor de besturingssystemen Android en IOS.

Met elkaar, voor elkaar. Dat is het motto van Groningen. In onze stad is ‘Noaberschap’ gewoon en vanzelfsprekend. Voorwaarde hierbij is dat Stadjers elkaar durven te vragen en weten te vinden. Dat kan in Groningen nu ook op een gemakkelijke digitale manier met de nieuwe app WeHelpen. Stadjers kunnen zich gratis aanmelden op WeHelpen.nl. Wethouder Visscher: "Hulp is niet altijd in de buurt, familie woont soms ver weg. Wehelpen is een mooie manier om toch hulp te vinden".

 

WeHelpen

 

WeHelpen.nl biedt mensen de mogelijkheid om hun deskundigheid, hulp of talenten zichtbaar te maken. Stadjers die hulp vragen, kunnen hierop reageren of hun eigen vraag plaatsten. Hierbij kunt u denken aan hulp bij het doen van boodschappen, de administratie op orde brengen of  helpen bij het uitlaten van de hond. Zo ontstaat een digitale sociale marktplaats waarbij mensen elkaar kunnen vinden en er matches tussen vraag en aanbod ontstaan. Ook biedt de website een agenda- en logboekfunctie die ondersteunt bij de organisatie van de zorg. Inmiddels zijn via Wehelpen al meer dan 100 hulpvragen en 80 advertenties met hulpaanbod geplaatst in Groningen.

 

Stadjers die hulp nodig hebben bij het wegwijs worden op WeHelpen zijn welkom bij de Stips en bij Humanitas. De website van WeHelpen is ook ontsloten via de websites van Stip, CJG, het zorgloket en Humanitas.

 

De massa maakt dat het werkt

 

In Groningen hebben diverse organisaties zich aangesloten bij WeHelpen. Naast de gemeente Groningen zijn dit o.a. de Rabobank, Menzis, TSN Thuiszorg, Noorderbrug, Humanitas,  biblionetID en Nijestee als eerste woningcorporatie in Nederland.

 

WeHelpen gaat het beste werken als zo veel mogelijk Stadjers er gebruik van maken. Daarom benaderen alle deelnemende organisaties op dit moment hun eigen relaties en informeren hen over de mogelijkheden van WeHelpen. Etty ter Steeg van Menzis formuleert het alsvolgt: “In een tijd waarin de solidariteit afneemt is hulp vragen niet altijd makkelijk, WeHelpen maakt hulp vragen en geven vanzelfsprekend”. Ook de gemeente Groningen vraagt aan relaties en medewerkers om ambassadeur te worden van dit platform voor het organiseren van informele hulp en inzet in Groningen.

 

WeHelpen is winnaar van Come Together 2013, een landelijke prijs die innovatieve ideeën in de zorg beloont en officieel kandidaat voor TEDxBinnenhof op 31 maart 2014.