Innovatie

Uniek initiatief van Groningse rechtbank-verslaggever: betalen voor tweets

Twitter is gratis te volgen. Maar is dat terecht? Met de hashtag #twitcourt twittert rechtbankverslaggever Chris Klomp (@chrisklomp) al een paar jaren live over rechtszaken. Alsof je er zelf bij zit. Omdat serieuze journalistiek nooit gratis is, heeft Klomp nu een experiment bedacht.


Leestijd: 1 minuut

Wat als volgers een bescheiden bijdrage betalen om de courttweets te kunnen blijven volgen? Het experiment is simpel. Via een nieuw en afgeschermd Twitter-account (@realtwitcourt) kunnen belangstellenden een verzoek
indienen om de tweets te volgen. Zodra 99 cent is overgemaakt, krijgen volgers een week lang toegang tot de tweets vanuit de rechtbank. Wie voor een hele maand wil betalen, is ook welkom.

Het is een experiment. Bij voldoende deelname hoopt @realtwitcourt nog lang verslag te kunnen doen vanuit de rechtbank. De markt is groot.

Bekende rechtbanktwitteraars die nu (nog) gratis twitteren kunnen de tienduizenden rechtszaken per jaar niet allemaal volgen. Het nieuwe verdienmodel moet de freelance journalist minder afhankelijk maken van de traditionele mediabazen die steeds vaker samenwerking zoeken en kopij van de freelancer gratis uitwisselen.

#twitcourt