innovatie

02 sep 2013, 10:10

Nieuw festival voor de theaterliefhebber in Groningen

Het Nederlands Theater Festival krijgt een Groninger editie. Van 4 tot en met 14 september halen De Stadsschouwburg en Grand Theatre Groningen de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen naar Groningen tijdens het Theater Festival on tour.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na een reeks succesvolle edities van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam; de beste voorstellingen van het jaar volgens jury en publiek, is het festival voor het eerst ook in Groningen te zien.

Jeffrey Meulman, directeur van het Nederlands Theater Festival, opent het festival op woensdagavond 4 september in het Grand Theatre. Vanaf de spiksplinternieuwe tribune zal het publiek kijken naar de openingsvoorstelling 'Groots en meeslepend wil ik leven' van Firma Rieks Swarte & Steven de Jong. Na afloop gaat de getalenteerde theatermaker met zijn publiek in gesprek. Andere gezelschappen die te zien zijn op het festival zijn: Esther Scheldwacht, Dood Paard, Pieter de Buysser, Thibaud Delpeut en Sieger Sloots & Eva Marie de Waal.

Jeffrey Meulman over de Groninger editie: ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’ van Dood Paard is zo’n voorstelling waarover meerdere collega’s meteen aan de telefoon hingen: ‘Dit moet de jury gaan zien!’. Hetzelfde gold voor ‘De Sunshine Show’ van Esther Scheldwacht en ‘4.48 Psychosis’ dat het op de zomerfestivals van 2011 in de festivalversie al erg goed deed. ‘Book Burning’ werd geselecteerd door de jury van het Theaterfestival in Brussel. Het Grand Theatre voegde daar zelf terecht ‘Groots en meeslepend wil ik leven’ van Firma Rieks Swarte en ‘Superkapitalisten’ van Sieger Sloot en Eva Marie de Waal aan toe. Firma Rieks Swarte staat altijd garant voor prachtige voorstellingen, Eva Marie de Waal is een toneelontdekking en Sieger Sloot een van de meest getalenteerde opkomende namen van dit moment.”

Speciaal voor de voorstelling ‘Superkapitalisten’ van Eva Marie de Waal en Sieger Sloot, die tijdens het festival te zien is op 13 en 14 september, nam RTLZ presentator Roderick Veelo een promotiefilmpje op waarin hij het thema van de voorstelling ‘kapitalisme’ toelicht. Psychiater en publicist Bram Bakker deed dit voor de voorstelling ‘4.48 Psychosis’ van Thibaut Delpeut. Deze voorstelling is op 11 en 12 september in het Grand Theatre te zien.

Het Nederlands Theater Festival is ook 'on tour' in Den Bosch en Utrecht.

Meer informatie over het programma vind je op www.grandtheatregroningen.nl en www.ssbg.nl