Innovatie

New Scientist nomineert Groninger onderzoeker: 'Wetenschapstalent 2018'

De Groningse onderzoeker Gert Stulp, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), is door het blad New Scientist genomineerd voor de titel Wetenschapstalent 2018. Stulp doet onderzoek naar de vraag waarom sommige mensen kiezen voor kleine, en andere voor grote gezinnen.


Leestijd: 1 minuut

New Scientist nomineert Groninger onderzoeker: 'Wetenschapstalent 2018'
New Scientist nomineert Groninger onderzoeker: 'Wetenschapstalent 2018'

De titel Wetenschapstalent 2018 is een gedeelde jury- en publieksprijs. Het publiek kan van 24 april tot en met 6 mei stemmen op hun favoriet via newscientist.nl/talent. Op 31 mei is de prijsuitreiking in TivoliVredenburg in Utrecht.

Gert Stulp

Waarom willen sommige mensen dolgraag een groot gezin hebben, terwijl anderen liever een kinderloos leven leiden? Gert Stulp zoekt het antwoord op deze vraag in de gegevens van duizenden mensen. Hiervoor kijkt hij niet alleen naar de omgeving en leefstijl van mensen, maar ook naar hun genen. Zijn onderzoek levert opvallende inzichten op.

Zo blijkt dat Nederlanders zo lang zijn geworden doordat lange mensen net iets meer kinderen kregen. Dit soort kennis kan helpen in betere populatievoorspelling; waardoor de overheid weer beter beleid kan vormen op het gebied van pensioenen, woningen of zorg.

Publieks- en juryoordeel

De universiteiten en kennisinstellingen hebben de afgelopen maanden hun jonge talenten aangedragen. Uit deze kandidaten zijn 25 toptalenten geselecteerd. Een vakjury, dit jaar voorgezeten door Stan Gielen (voorzitter NWO) en verder bestaand uit Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Lieve van Hoof (covoorzitter Jonge Academie), Joos Vandewalle (voorzitter KVAB) en Jim Jansen, buigt zich de komende weken over de 25 genomineerden.

Voor het bepalen van de winnaar wordt het oordeel van het online stemmende publiek gecombineerd met dat van de jury. Beide tellen voor 50 procent mee in de einduitslag. De winnaar van de titel New Scientist Wetenschapstalent 2018 ontvangt een geldprijs van 2500 euro, mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut.