innovatie

18 apr 2014, 16:04

Nachtcolleges in Groninger Museum tijdens Nacht van Kunst & Wetenschap

Nachtcolleges in Groninger Museum tijdens Nacht van Kunst & Wetenschap

Wie een nachtbraker is, maar ook zeer leergierig en daarom graag luistert naar Nederlandse topwetenschappers, zou op 24 mei naar het Groninger Museum moeten komen! Hij of zij krijgt er een unieke kans om te horen waar die wetenschappers ’s nachts van wakker liggen.


 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Topwetenschappers Vincent Icke, Douwe Draaisma, Diederik Jekel en Leo Bormans geven tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap bijzondere Nachtcolleges in het Groninger Museum. De wetenschappers spreken over zaken waar zij 's nachts van wakker liggen. De Nacht van Kunst & Wetenschap presenteert op 24 mei zo’n 200 acts met kunst, wetenschap en muziek in het centrum van Groningen. Kaarten zijn online te bestellen voor €10,-.
 


Leo Bormans is schrijver van onder andere de internationale bestseller The World Book of Happiness. Het boek werd door Europees voorzitter Herman van Rompuy aan alle wereldleiders geschonken. Als Ambassador of Happiness & Quality of Life reist Bormans de hele wereld over. Bormans vroeg honderd geluksprofessoren uit vijftig landen waar mensen echt gelukkig van worden en komt tijdens De Nacht hierover een Nachtcollege geven.
 


Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde in Leiden en kosmologie in Amsterdam, en beeldend kunstenaar. Waar ligt hij 's nachts wakker van? " 's Nachts slaap ik, want ik ben geen sterrenkundige die observeert. Daar zijn anderen veel knapper in dan ik. Overdag ben ik dan fijn uitgerust om na te denken over verklaringen voor al die nachtelijke waarnemingen. Vaak lukt dat aardig, behalve met die ene vraag: Hoe kromt de Zon de ruimte?"
 


Douwe Draaisma schreef onder andere het boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Hij is hoogleraar op de Heymans-leerstoel van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens De Nacht gaat hij in op de beleving van tijd. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel maakt wetenschap begrijpbaar. Hij schuift regelmatig aan bij De Wereld Draait Door om lastige materie op toegankelijke wijze uit te leggen.Nog meer in het Groninger Museum:


Het Koenijn (zingende filosoof in konijnenpak) van Muziektheatergezelschap Circus Treurdier treedt op samen met socioloog Dr. Jacob Dijkstra van de Rijksuniversiteit Groningen. Een absurdistische voorstelling over de kloof tussen volk en elite, tussen student en stadjer, tussen stadjer en ommelander. Dansgezelschap Club Guy & Roni  presenteert een nieuwe productie in samenwerking met dansacademie Lucia Marthas van de Hanzehogeschool Groningen. Muziek is er in het auditorium van Douwe Bob (sessie) Cajita & a Seated Craft, Qeaux Qeaux Joans en Geppetto & the Whales.400 jaar RUG


De Nacht van Kunst & Wetenschap is dit jaar onderdeel van het lustrumprogramma van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 15 mei tot en met 15 juni viert de RUG haar 400-jarig bestaan met het thema For Infinity. Daaronder valt ook het 400-vragenprogramma, waarbij vragen als ‘Bestaat God eigenlijk?’ worden behandeld.

 

Kaartverkoop


De kaartverkoop voor De Nacht van Kunst  & Wetenschap is al gestart. Tickets kosten €10,- en zijn verkrijgbaar via de website. De tickets kunnen ook op de dag zelf nog gekocht worden, en kosten dan €15,-. Een ticket biedt toegang tot het hele festival-binnenprogramma. Het muziekprogramma op de Vismarkt en het programma op de route is gratis toegankelijk.Algemene informatie over De Nacht van Kunst & Wetenschap


Op zaterdag 24 mei 2014 vindt De Nacht van Kunst & Wetenschap voor de vijfde keer plaats. Het doel van De Nacht is om drempels tot de wetenschap weg te nemen en mensen het onbekende te laten ontdekken. De voorgaande edities waren een groot succes, ruim 15.000 mensen bezochten De Nacht ieder jaar. Tijdens De Nacht nemen wetenschap, theater, kunst, muziek en bijzondere experimenten de binnenstad van Groningen over.

Tijd: 20.00 uur–01.00 uur op buitenlocaties (deur open 19.30)  / binnenlocaties minimaal tot 02.00 uur
Locatie: Meerdere locaties in het centrum van Groningen, o.a. Groninger Museum, Academiegebouw, De Der Aa-Kerk, Academie Minerva & Vismarkt
Tickets: Verkrijgbaar via de website. 10 euro in voorverkoop // 15 euro op de dag zelf. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang
www.denachtvankunstenwetenschap.nl
Twitter: @denacht #denacht14
Facebook: /denachtvankunstenwetenschap