innovatie

24 okt 2014, 10:10

Minister Koenders en Duitse minister van buitenlandse zaken Steinmeier naar Groningen

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders en zijn Duitse collega Steinmeer komen vanmiddag naar de provincie Groningen.

 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ze komen naar Delfzijl voor de ondertekening van een verdrag over een grenskwestie met Duitsland, het zogenaamde ‘Westereemsverdrag’.

 

In dit verdrag staan regelingen over het gebruik en de toegang tot het Eems-Dollard gebied. Dit verdrag is noodzakelijk omdat nooit helemaal duidelijk is geregeld waar de grens tussen Duitsland en Nederland precies loopt in de Eems Dollard. Daardoor bestond er geen goed juridisch kader voor bijvoorbeeld windenergie op zee en scheepvaart in de regio. Door het tekenen van het Westereemsverdrag komt hier nu duidelijkheid over.

 

Het Westereemsverdrag, waarover Nederland en Duitsland sinds 2012 onderhandelden, regelt de bevoegdheidsverdeling tussen 3 en 12 zeemijlen in de zee ten noorden van de Eemsmonding. Het oude verdrag – gesloten in 1960 – dekte niet alles af. Dit leidde tot onduidelijkheden, met name bij energiewinning op zee. In het nieuwe verdrag zijn onder meer de rechten en verantwoordelijkheden geregeld op het gebied van energie-installaties, kabels en pijpleidingen.

 

De ministers ondertekenen het verdrag aan boord van het schip waarmee zij van Emden naar Delfzijl varen.