innovatie

04 okt 2014, 11:11

‘Meetnetwerk van NAM is onvolledig en onnauwkeurig’

De NAM meet in Groningen de schade als gevolg van aardbevingen op een onvolledige en daardoor onnauwkeurige manier. Dat stelt het Groningse meetbedrijf StabiAlert. De NOS meldt zaterdag dat het meetnetwerk van de NAM onvoldoende is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NAM gaat dit jaar een netwerk van sensoren in Groningen aanleggen, dat meer duidelijkheid moet geven over de schade als gevolg van de aardbevingen. Volgens StabiAlert meet dat netwerk alleen de trillingen in gebouwen.

Dat is onvoldoende, zo zegt het bedrijf. Want een gebouw kan volgens hen juist grote schade oplopen door een veelheid aan kleine aardschokken. Zelf hebben ze een sensornetwerk ontwikkeld dat bij elke trilling kijkt of het gebouw helemaal of gedeeltelijk in z’n oorspronkelijke positie terugkeert. De techniek van het bedrijf werd eerder al ingezet om de verzakkingen bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam in kaart te brengen.

De NAM legt de prioriteit momenteel bij het bouwkundig versterken van woningen en de eigen sensoren moeten duidelijkheid geven over wat nodig is om de veiligheid in de huidige gebouwen te vergroten. Volgens een woordvoerder van de NAM geeft het eigen sensornetwerk daarvoor voldoende informatie.