innovatie

14 apr 2015, 10:10

Slimste Groningers presenteren zich op Maak Festival

Slimste  Groningers presenteren zich op Maak Festival

Groningen blijkt over zeer veel vindingrijk talent te beschikken, dat inmiddels alles weet van 3D printen, robots, electronica en vele andere nieuwe technologische ontwikkelingen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Afgelopen zondag vond de vierde editie van het Maak Festival plaats op en rond het Ebbingekwartierterrein in Groningen. Rond de 2000 bezoekers wisten hun weg naar het festival voor vindingrijkheid te vinden.

 

Tijdens het festival presenteerden makers vanuit verschillende technische disciplines hun mooiste projecten aan elkaar en aan het publiek. Zo was er in het Infoversum ruimte voor het bewonderen van een scala aan 3D printers van onder andere FabLab Groningen en een meer dan levensgrote robot gemaakt door kunstenaar Oscar Venema. In de prachtige spiegeltent gingen bezoekers aan de slag met elektronika van Okaphone. En onder het dak van NP3 M0bi kon je een levensecht laserdoolhof van Winand Slingenbergh ervaren en je laten fotograferen in een Victoriaanse fotostudio gemaakt door Arjan Verschoor.

 

Theater de Machinefabriek van het NNT was wederom een drukbezochte locatie waar men genoot van een tiental interactieve activiteiten. Van het tekenen met licht bij audiovisueel collectief Viesueel Geweld, tot het maken van interactieve maskers die reageren op geluid bij de installatie van mediakunstenaars Nou&Herkauw. Daarbij werden bezoekers geïnspireerd door een reeks maker-talks. Ondermeer Ernst Arbouw, bekend van De Maakbare Wereld in de Volkskrant, vertelde over hoe je apparaten kunt laten praten.

 

Ook buiten was er van alles te zien en te beleven. Naast een spannende maak-challenge georganiseerd door internationale studenten van Hanzehogeschool Groningen kon je zelf appelsap maken, heerlijke verse filterkoffie drinken en je eigen pizza’s bakken. Bij festivallocatie Het Gasfornuis, die speciaal voor het evenement werd omgetoverd tot IT-maakplek door I.TURN.IT, stonden DJ’s plaatjes te draaien en ging het feestje nog tot ver in de avond door.

 


 Het evenement werd dit jaar voor het eerst in de lente georganiseerd. Eveneens nieuw was de deelname van het Infoversum als extra festivallocatie. Met plek voor meer dan vijftig deelnemende makers en prachtig lenteweer werd de zondagmiddag een feest voor makers en publiek.

 

(Foto’s: Niels Knelis Meijer)