Innovatie

Meer opleidingsplekken voor medisch specialisten in Noord-Nederland

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil meer opleidingsplekken voor medisch specialisten in regio Noordoost. In de plannen van het ministerie staat dat een herverdeling moet zorgen voor 28 extra opleidingsplaatsen in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en de kop van Flevoland.


Leestijd: 1 minuut

Op dit moment wordt het aantal opleidingsplaatsen per regio bepaald aan de hand van de hoeveelheid verleende zorg die in opleidingsinstellingen wordt gedaan, schrijft het UMCG. Dat gaat vanaf 2024 mogelijk veranderen. VWS wil dat de verdeling straks gemaakt wordt op basis van alle verleende zorg in ziekenhuizen in de regio. Dat zou betekenen dat er in regio Noordoost 28 extra plekken komen.

‘Een logische en belangrijke ontwikkeling’, zegt Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. Volgens haar kan dit een belangrijke stap zijn in de richting van het oplossen van een bekend probleem: “In het Noorden leiden we nu te weinig medisch specialisten op voor de zorgvraag die we hier hebben.”

De plannen zijn te lezen in de reactie op het Capaciteitsplan 2024-2027 die de ministers Ernst Kuipers (VWS), Conny Helder (Langdurig Zorg en Sport) en Robbert Dijkgraaf (OCW) deze week aan de voorzitter van de Tweede Kamer stuurden. De plannen zijn nog niet definitief.