Innovatie

Medische drones voor Groningen: sneller hulp door de lucht

Het klinkt misschien nog als verre toekomstmuziek, maar Groningen krijgt medische drones. Althans een netwerk dat het gebruik van medisch drones overal in het Noorden mogelijk maakt, waardoor medische hulpgoederen letterlijk vliegensvlug ter plekke kunnen zijn. Dat meldt Groningen Airport Eelde.


Leestijd: 2 minuten

De ANWB, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Groningen Airport Eelde (GAE) hebben een intentieverklaring ondertekend voor de ontwikkeling van zo’n innovatief medisch drone-netwerk tussen ziekenhuizen en zorginstellingen in de regio.

Dit netwerk beoogt een snellere, efficiëntere en duurzamere logistiek van medische goederen tussen zorginstellingen in de regio mogelijk te maken. De samenwerking vindt plaats binnen het subconsortium Medisch Drone Netwerk Noord-Nederland, dat onderdeel is van het landelijke initiatief ANWB Medical Drones, gelanceerd in 2019 door ANWB Medical Air Assistance. Het project richt zich op het veilig en betrouwbaar transporteren van onder meer bloedproducten, medicatie en diagnostische monsters per drone, met als doel de acute en reguliere zorglogistiek te versterken.

“Voor het UMCG staat de patiënt altijd centraal. Door medische drones in te zetten, kunnen wij sneller diagnostiek en behandeling ondersteunen, wat direct bijdraagt aan betere en tijdigere zorg voor patiënten in de hele regio”, benadrukt Stephanie Klein Nagelvoort-Schuit, vicevoorzitter Raad van Bestuur UMCG.

Marga de Jager, bestuursvoorzitter ANWB licht toe, “Met 30 jaar ervaring in het leveren van spoedeisende medische zorg via de traumahelikopter, is het voor ANWB een logische stap om ook door middel van drones bij te dragen aan innovatieve zorglogistiek door de lucht. De inzet van drones sluit naadloos aan bij onze ambitie om met slimme mobiliteitsoplossingen bij te dragen aan een toekomstbestendige gezondheidszorg.”

Ook Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde vult aan: “Hoewel GAE geen formele projectpartner is, vervullen wij een sleutelrol als logistieke en operationele schakel. Dankzij onze centrale ligging, kennis van luchtruimprocedures en expertise in luchtvaartregelgeving kunnen wij veilige drone-operaties faciliteren. Deze samenwerking stelt ons in staat om actief bij te dragen aan innovatieve toepassingen van luchtvaarttechnologie in de zorg.”

De intentieverklaring vormt de basis voor verdere samenwerking. De betrokken partijen committeren zich aan het gezamenlijk uitwerken van een uitvoeringsplan, waarin onder meer testvluchten, luchtruimprocedures en veiligheidsmaatregelen worden opgenomen. Iedere partij draagt daarbij haar eigen kosten en verantwoordelijkheden.

(Bron: Groningen Airport Eelde).