innovatie

09 dec 2013, 09:09

Martini Ziekenhuis ontwikkelt innovatieve infuuspaal: minder belastend voor verpleegkundigen

De afdeling Urologie van het Martini Ziekenhuis heeft in samenwerking met de interne Arbodienst, de firma Endomed en de afdelingen Urologie van de ziekenhuizen in Drachten, Assen en Meppel een in hoogte verstelbare infuuspaal ontwikkeld. Deze arbo-vriendelijke infuuspaal is uniek in Nederland. Hierdoor kunnen verpleegkundigen gemakkelijker zware infuuszakken verwisselen zonder boven hun macht te hoeven werken. De eerste nieuwe infuuspaal is nu in het Martini Ziekenhuis in gebruik voor een pilotperiode.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De huidige infuusstandaarden zijn niet in hoogte verstelbaar, wat dus inhoudt dat de verpleegkundigen vaak zwaar werk boven schouderhoogte verrichten.

 

‘De wens voor een in hoogte verstelbare infuuspaal was duidelijk hoorbaar vanuit de afdeling’, zegt Willemien van den Burg, unithoofd van de afdeling Urologie. ‘Onze verpleegkundigen verwisselen per dienst tien tot zestien keer zakken van elk drie liter spoelvloeistof bij patiënten bij wie na een operatie aan blaas of prostaat via een katheter de blaas gespoeld moet worden. Dat is zwaar werk en een hele belasting voor de schouders.’