innovatie

22 jun 2015, 19:07

Dit is volgens de Vakjury het mooiste nieuwe gebouw van Groningen 2015:

Dit is volgens de Vakjury het mooiste nieuwe gebouw van Groningen 2015:

Het beste gebouw van 2015 is volgens de vakjury echter het Sportblok aan de Violenstraat door architectenbureau Marlies Rohmer in opdracht van de Gemeente Groningen en gebouwd door Brands Bouwgroep.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het project dat dit jaar de eerste prijs mee naar huis neemt, steekt met kop en schouders boven de andere genomineerde projecten uit - vindt tenminste de jury.

 De jury was het dan ook snel eens. Het is vooral de combinatie van de ongewone en afwijkende vorm, het zichtbare architectonische vakmanschap en de toegevoegde waarde voor de bestaande stedelijke context die de jury charmeert. De gevel is in meerdere opzichten opzienbarend, verrassend en blijft op het netvlies staan.

 

Dit komt mede door de architectuurhistorische reminiscenties die de sculpturale gevel oproept. De winnaar van 2015 is een elegant maar tegelijk ook wat mysterieus element dat weinig prijs geeft over het werkelijke programma. Het ontwerp is ook betekenisvol en succesrijk in relatie tot zijn maatschappelijke functie en het gebaar naar de straat en de omgeving. Daarbij verenigt het gebouw twee componenten.

 

Allereerst is het een helder, bruikbaar en functioneel gebouw dat direct is omarmd door de gebruikers. Tegelijkertijd is het ook een sterk en krachtig architectonisch gebaar dat het in zich heeft een symbool voor Architectuurstad Groningen te worden. Bovendien is het, in het licht van de eerder geconstateerde bedreigingen van de architectonische traditie, een project dat bij uitstek een inspirerende route aanwijst waarlangs de architectuur zich weer verder zou kunnen ontwikkelen. Tot slot is het een geslaagd voorbeeld van hoe een stad kan vernieuwen en vitaal kan blijven met eerbied en aandacht voor de gebouwde omgeving en haar bewoners.