innovatie

29 sep 2018, 14:02

Lifelines en UMCG werken aan app die ziektes voorspelt: IkDus

Lifelines en UMCG werken aan app die ziektes voorspelt: IkDus

Een app die kan voorspellen of de gebruiker ziek wordt. Aan de ontwikkeling daarvan wordt gewerkt door het grootschalige Noord-Nederlandse bevolkingsonderzoek ‘Lifelines’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De app moet het eerste ‘medische paspoort’ ter wereld worden. Dat meldt dat Dagblad van het Noorden zaterdag.

 

Bij de ontwikkeling van de app kan gebruik worden gemaakt van de gezondheidsgegevens van de 165.000 vrijwillige deelnemers uit het Noorden die ze beschikbaar stelden aan Lifelines. Ook heeft Lifelines de beschikking over gegevens van urine, hoofdhaar, bloed en darmflora, leefstijl, voeding en DNA.

 

Aan de ontwikkeling van de app wordt gewerkt door Lifelines in samenwerking met UMCG, het medische laboratorium Certe en de MS vereniging. De app heeft als naam gekregen ‘IkDus’, en belooft een revolutie in de gezondheidszorg te worden, als de app inderdaad van de grond komt.

 

De app ‘IkDus’ wil al deze gegevens, die tot nu toe voor wetenschappelijke doelen werden gebruikt, beschikbaar maken voor alle mensen die hun gegevens aan Lifelines gaven, zodat ze zelf op hun smartphone hun gezondheid kunnen bijhouden.

 

Volgens het artikel in het Dagblad van het Noorden gaat IkDus eerst op kleine schaal van start met een groep van 350 participanten met MS die nu al meedoen aan Lifelines.