innovatie

12 feb 2014, 21:09

Lectoren op gebied van sensoren en ICT bij Hanzehogeschool Groningen

Woensdagmiddag 19 februari worden bij de Hanzehogeschool Groningen twee lectoren geïnstalleerd, wier specialisatie ligt op het gebied van sensoren en ICT. Het gaat om Niels van Steenis, lector Smart Mobility en Marco de Vos, lector Sensor Technology & Computer Sciences.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lectoraat Sensor Technology & Computer Sciences

 


Onze omgeving zit vol met sensoren, van simpele thermostaten tot complexe meetnetwerken. Maar meer meten betekent nog niet meer weten. Het lectoraat richt zich op het grensvlak tussen elektronica en ICT en zoekt naar nieuwe manieren om complexe processen te modelleren. Daarbij gaat het niet alleen om nieuwe slimme sensoren, maar vooral om de manier waarop die in samenhang gebruikt kunnen worden.


Marco de Vos studeerde sterrenkunde in Leiden en promoveerde aan de RUG. Naast zijn deeltijdlectorschap bij de Hanzehogeschool is hij Managing Director bij ASTRON.Lectoraat Smart Mobility


Goede bereikbaarheid draagt bij aan welzijn en welvaart. Ondanks de hoge kwaliteit van onze vervoerssystemen voorzien ze nog niet in al onze behoeften. De komst van autonome voertuigen (die kunnen rijden zonder bestuurder) zou hierin verandering kunnen brengen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan momenteel razendsnel; de grote autofabrikanten (en Google) verwachten aan het einde van dit decennium de eerste autonome auto's commercieel op de markt te brengen. Het lectoraat wil door onderzoek een bijdrage leveren aan de kennisbehoefte op dit gebied.
Niels van Steenis heeft werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Universiteit Twente. Daarna is hij gaan werken in de railbranche en is in 2010 gepromoveerd op een onderzoek naar de problematiek van glad spoor, ook wel bekend als de 'blaadjes op de rails.' Hierbij liep hij aan tegen de beperkingen van het spoorsysteem en zag hierin kansen voor ICT en sensortechnologie.