Innovatie

'Learning Communities': nieuw leerconcept van GDBC op gebied van digitaal ondernemen en data-analyse

Het Groningen Digital Business Centre (GDBC) van de Rijksuniversiteit Groningen is een kenniscentrum opgericht door de faculteiten Economie en Bedrijfskunde en Science and Engineering op het gebied van digitaal ondernemen en data-analyse.


Leestijd: 1 minuut

'Learning Communities': nieuw leerconcept van GDBC op gebied van digitaal ondernemen en data-analyse
'Learning Communities': nieuw leerconcept van GDBC op gebied van digitaal ondernemen en data-analyse

Het centrum bestaat inmiddels ruim twee jaar. Talrijke projecten en onderzoeken zijn uitgevoerd en vele zijn nog gaande of staan op stapel.

Eén van de volgens het GDBC grootste successen – in samenwerking met de Career Services van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde – zijn de zogenaamde Learning Communities. Een concept waarvoor zo'n twintig studenten zich vrijwillig aanmelden, studenten vanuit verschillende studierichtingen en faculteit overstijgend en zowel bachelor als master studenten. De studenten krijgen geen studiepunten voor deelname aan de learning community, maar doen dus mee ter verrijking van hun CV en / of de ontvangst van het certificaat.

Onderwerpen

De onderwerpen die behandeld worden in een learning community zijn thema's die (nog) geen plek hebben in het reguliere studieprogramma, maar wel in het bedrijfsleven een prominente rol innemen. Vaak zijn het digitaal gerelateerde onderwerpen, denk hierbij aan internet of things (IoT), kunstmatige intelligente, agile / scrum, phyton, R, Lean Six Sigma en blockchain.

De studenten worden in de learning community begeleid door een universitair docent en is er deelname van een bedrijf of organisatie uit Noord-Nederland dat een bepaalde koploper positie inneemt op dat specifieke thema. Gezamenlijk 'leren' de deelnemers over het bepaalde thema, worden gastcolleges verzorgd en is de relatie met de praktijk continue aanwezig.

Twee keer per studiejaar

De communities worden twee keer per studiejaar georganiseerd (per semester) en voor het aankomende half jaar (tot de zomer) staan vanuit het GDBC de drie learning communities Agile, Blockchain en Digitalisering & Duurzaamheid op het programma.

Recent zijn de learning communities Business Value of AI met deelname van IBM, Gemeente Groningen, Cursor Asset Management en Cegeka en de learning community Lean Six Sigma afgesloten. BIj de laatste hadden de studenten de mogelijkheid om het GreenBelt certificaat te behalen. De afgelopen en de aankomende learning communities vinden voor honderd procent online plaats.

Meer informatie: GDBC