innovatie

14 jun 2013, 10:10

Jet-Stream uit Groningen op achtste plaats in landelijke MKB Innovatie Top 100

Het Groningse Jet-Stream, dat technologie levert om massaal supersnel film en video op internet te bekijken, staat op de achtste plaats van de Nederlandse MKB Innovatie Top 100. Jet Stream werd tien jaar geleden opgericht door Stef van der Ziel, is gevestigd in de Media-centrale en is een van de meest succesvolle Groningse ICT bedrijven dat zich nu wereldwijd aan het ontwikkelen is, en orders boekt van Rusland tot India.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het internet is nooit gebouwd om honderdduizenden mensen video te laten kijken. Internetproviders hebben door de groei van videoverkeer problemen door filevorming op hun netwerken. Jet-Stream ontwikkelde een nieuwe technologie om via het internet hoogwaardige videoregistraties uit te zenden: Content Delivery Network (CDN). Daarmee wordt data op vernieuwende wijze op het internet gedistribueerd, waardoor het aantal kijkers wordt vergroot terwijl de kwaliteit toeneemt. Bovendien verlagen de exploitatiekosten voor netwerkbeheer aanzienlijk.


Hoge kwaliteit video vraagt om een infrastructuur waarbij data (beeld en geluid) snel en betrouwbaar wordt verzonden. Jet-Stream komt met een fundamenteel vernieuwende insteek: een softwarematige in plaats van een (traditionele) hardware oplossing. De technologie vraagt lagere investeringen en operationele kosten en maakt intelligenter gebruik van de aanwezige netwerkcapaciteit. Dat kan weleens grote gevolgen hebben voor bestaande waardeketens. Jet-Stream  veroverde de 8e  plaats. ‘Hekkensluiter’ van de Innovatie Top 100 is EnerGQ uit Groningen met iCare, de intelligente energieverbruiksmeter. Zij behaalden de 100e plaats.

 

Woensdag 12 juni presenteerden innovatiecentrum Syntens, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad voor de achtste keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd.
 


De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op:  www.syntens.nl/innovatietop100