innovatie

23 jan 2014, 21:09

Iwink ontwikkelt nieuwe website voor Stichting Momentum en steunt kansarme Afghaanse weduwes

De nieuwe website van de Stichting Momentum is live. Deze stichting zet zich in voor Afghaanse bootvluchtelingen en mensen in het land van herkomst va de vluchtelingen. De interactieve portal is kosteloos ontwikkeld door full service internetbureau iWink uit Groningen, dat op deze wijze een uniek project voor kansarme Afghaanse weduwes sponsort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Momentum is ruim drie jaar actief. Vernoemd naar het schip van de Groningse rederij CFL dat in januari 2011 voor het Griekse eiland Korfoe 226 Afghaanse bootvluchtelingen uit zee oppikte, was de stichting in de eerste maanden van zijn bestaan vooral bezig om drenkelingen eerste hulp te bieden en ervoor te zorgen dat ze een dak boven het hoofd kregen. Voor de Stichting werd het al snel duidelijk dat er ook iets gedaan moest worden aan de leefomstandigheden in het land dat ze ontvluchten.

 

‘Om deze mensen uitzicht te bieden op een menswaardig bestaan in de toekomst, moet iets gedaan worden aan de leefomstandigheden in het land dat ze ontvluchten. Daarom kiest de stichting ervoor om de meest kwetsbare groep – weduwe vrouwen en kinderen – in Afghanistan zelf een uitweg te bieden en daarmee voorkomen dat ze alsnog hun land proberen te ontvluchten’

 

Met de steun van een nog steeds groeiende groep sympathisanten en in nauwe samenwerking met een lokale non-gouvermentele organisatie (CFAFO – Corporation For Afghanistans Future Organization) is een project opgezet voor vrouwen die er alleen voor staan, omdat ze weduwe zijn geworden in dit door oorlog verscheurde land. In een opvangtehuis in de buitenwijken van Kabul wordt hun geleerd om als naaister of coupeuse in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Gedurende deze leerperiode krijgen ze voedselpakketten voor zichzelf en hun gezinnen, en helpt de stichting bij de aanschaf van naaimachines, het huren van een woning en werkplaats of het krijgen van een microkrediet. Op deze wijze zijn al veel Afghaanse vrouwen weer op weg geholpen. Daarnaast creëert het project als spin-off werk voor lokale begeleiders, beveiligers en leerkrachten.

 

Met het succes van de aanpak groeit echter ook de behoefte aan een professionele fondsenwerving door de Stichting Momentum. Daardoor is een beter vindbare en informatieve website een absolute must, vindt Evelien Bouma van iWink. ‘We hechten veel waarde aan het steunen van initiatieven met een maatschappelijk karakter. Dit project had onmiddellijk onze sympathie en daarom hebben we besloten om het onze belangenloze steun te geven. Leuke bijkomstigheid is dat twee van origine Groningse bedrijven elkaar hierin gevonden hebben.’

De door iWink ontwikkelde website van de Stichting Momentum maakt het voor bezoekers mogelijk om online de activiteiten van de stichting te volgen en om op interactieve wijze een bijdrage te leveren.

www.stichtingmomentum.nl