innovatie

09 jan 2019, 09:09

Innovatieprijzen voor Zorg en Onderzoek in UMCG uitgereikt

Innovatieprijzen voor Zorg en Onderzoek in UMCG uitgereikt

Patrick van Rheenen en Anneke Muller Kobold, onderzoekers bij het UMCG, hebben gisteren de Innovatieprijs Zorg toegekend gekregen. Daarnaast werden bijzondere stipendia toegekend aan de jonge, gepromoveerde arts-onderzoekers Hans van der Horn, Madelein van der Stouwe en Jozine ter Maaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst reikte decaan en UMCG-bestuurder Marjan Joëls de UMCG Innovatieprijzen uit. De prijzen van ieder maximaal 50.000 euro, zijn bedoeld om vernieuwende ideeën van medewerkers, gerelateerd aan Healthy Ageing, te realiseren.

 

De Innovatieprijs Zorg werd uitgereikt aan Patrick van Rheenen en Anneke Muller Kobold.  Zij ontwikkelden een diagnostische thuistest voor kinderen om de calprotectinewaarde te meten in ontlasting (ontstekingsremmend eiwit) die de ernst van opvlamming van chronische darmziekte aangeeft.

 

De Innovatieprijs Onderzoek ging naar Diana Spierings doet onderzoek naar variatie tussen cellen die leidt tot verschillen in genexpressie en eiwitexpressie. Zij gaat een techniek ontwikkelen waarmee de genexpressie en erfelijke code van individuele cellen is te meten. De Innovatieprijs Onderwijs & Opleidingen ging naar Patrick Nieboer voor de ontwikkeling van een  trainingsprogramma ‘effectief samenwerken en leren’ voor operatieteams.

 

De jaarlijkse Mandema-stipendia, een persoonsgebonden beurs waarmee jonge, gepromoveerde arts-onderzoekers tijdens hun opleiding een eigen onderzoekslijn kunnen opbouwen, gingen naar Hans van der Horn, Madelein van der Stouwe en Jozine ter Maaten.

 

Van der Horn doet onderzoek bij patiënten op de spoedeisende hulp die  licht traumatisch hersenletsel hebben, zoals een hersenschudding. Van der Stouwe onderzoekt tremoren (trilling van de handen) in families waar dit voorkomt. Ze richt zich op de verschillen in trilling tussen personen en welke genen hierbij betrokken zijn. Ter Maaten doet onderzoek naar een meer gepersonaliseerde behandeling van patiënten met acuut hartfalen. 

 

Bekijk hier de video over de winnaars van de Mandema-stipendia https://www.youtube.com/watch?v=aLc-k4ho1zI .

Bekijk hier de video over de Innovatieprijswinnaars https://www.youtube.com/watch?v=seyUJKsg4eM.