innovatie

13 jul 2015, 10:10

Infoversum dinsdagavond volledig in teken van historische ruimtereis naar Pluto

Infoversum dinsdagavond volledig  in teken van historische ruimtereis naar Pluto

Het Infoversum in Groningen staat dinsdagavond 14 juli volledig in het teken van de historische vlucht van een ruimtesonde naar Pluto. Na een reis van negen jaar en meer dan 5 miljard kilometer scheert de "New Horizons" ruimtesonde morgen namelijk langs de dwergplaneet Pluto.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor deze historische gebeurtenis geeft Infoversum in samenwerking met Blaauw Sterrenwacht een speciale show met spectaculaire beelden op het gigantische full dome scherm van 630 m2. 

 

Nog nooit zó dichtbij Pluto


Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis die New Horizons heeft afgelegd door het zonnestelsel. Op zijn lange reis naar Pluto is de ruimtesonde langs Jupiter gevlogen waarbij hij de banen van Saturnus en Uranus inmiddels is gepasseerd. 

 

Nu al overtreffen de foto’s van New Horizons de scherpste Hubble opnames van Pluto en zijn vijf maantjes. Bij de dichtste nadering op 14 juli is de sonde nog maar 12.500 kilometer verwijderd van het oppervlak van de dwergplaneet, ongeveer zo dichtbij als een GPS satelliet bij de Aarde. 

Naarmate de ruimtesonde dichterbij nadert, geven de beelden meer en meer detail prijs van deze verre ijskoude en nog onbekende wereld. Nog nooit eerder zagen we Pluto van zo dichtbij.

============================

BRON en meer informatie:

www.uit.groningen.nl/agenda