Innovatie

Hongaarse Hanna wint Gerrit Krolprijs met essay over Nederlandse taal

De Hongaarse Hanna Végh heeft de derde editie van de Gerrit Krolprijs gewonnen met haar essay ‘Taal als breekijzer’. Woensdag werd ze in het Academiegebouw van de RUG tot winnaar benoemd.


Leestijd: 1 minuut

De Gerrit Krolprijs is een tweejaarlijkse essaywedstrijd om aandacht te vragen voor het behoud van het academisch Nederlands als voertaal op universiteiten en hogescholen in het Nederlands taalgebied. Studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied werden uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay van maximaal 2.000 woorden in te zenden.

Végh komt uit Hongarije en studeert dit jaar middels een uitwisselingsprogramma Nederlands aan de RUG. Ze schreef haar essay over taal als breekijzer in de anderstalige wereld waarin iemand zich begeeft als die zich van het ene land naar het andere land verplaatst. Ze beschrijft hoe het breekijzer van de taal haar de vrijheid gaf om de hele wereld te leren kennen. Met het verwerven van taal, verwerft de schrijfster een wereld.

Lovend juryrapport

De jury – bestaande uit Mathijs Deen (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum) – noemt het essay van Végh innemend, koersvast en zeer overtuigend. Met haar essay wint Végh 2.000 euro en publicatie van haar essay op literair weblog Tzum.

Deze zomer keert Végh weer terug naar Budapest om daar haar bachelor Nederlands af te ronden, maar haar master wil ze sowieso in Nederland volgen. “Toen ik voor het eerst in Nederland kwam, werd ik verliefd op de taal en op het land. Ik hou van schrijven en vooral van schrijven in het Nederlands.”

De Gerrit Krolprijs wordt georganiseerd door de studierichting Nederlandse Taal en Cultuur en het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast Végh werden ook Tobias Postma en Emke Sijtsma genomineerd.