innovatie

04 sep 2014, 10:10

Hanzehogeschool-studenten winnen 3000 euro met werkstuk

Twee studenten aan de Hanzehogeschool Groningen hebben drieduizend euro gewonnen voor een bijzonder eindwerkstuk. Dat geld is gekoppeld aan de Hannie Schaftprijs, die ze toegekend hebben gekregen voor dat werkstuk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lian van Aart, student Voeding en Diëtetiek en Bart Vegter, student Human Technology hebben gistermiddag tijdens de opening van het hogeschooljaar de Hannie Schaftprijs 2014 gewonnen. De Hannie Schaftprijs is een prijs van de Hanzehogeschool Groningen die om het jaar wordt uitgereikt aan studenten die een eindwerkstuk hebben gemaakt, waaruit een hoog maatschappelijk engagement spreekt.

 

Lian van Aart en Bart Vegter schreven hun eindwerkstuk onder de titel ‘Bevorderen zelfmanagement bij hoofd-halskanker patiënten ten aanzien van voeding en beweging. Een onderzoek naar een ideale toolkit.’ Patiënten met hoofd-halskanker volgen een intensieve behandeling en worden uitgebreid begeleid door diverse professionals. Naast deze zorg is het belangrijk dat de patiënt zelf (in de thuissituatie) gewicht, voedingsinname en beweging in de gaten houdt om mogelijke problemen tijdig te kunnen signaleren.

De toolkit dient als hulpmiddel om de patiënt hiervan bewust te maken vanaf de diagnose tot en met de follow-up. Het is niet alleen een hulpmiddel voor de patiënt zelf, maar ook voor bijvoorbeeld de diëtist om de patiënt efficiënter te begeleiden.

 

De jury -onder leiding van Gertjan Lankhorst, voorzitter Raad van Toezicht Hanzehogeschool Groningen en CEO GasTerra- complimenteerde beide studenten met het feit dat de maatschappelijke betrokkenheid en - relevantie van de problematiek zeer hoog is, helder geschreven en met duidelijke conclusies.

 

 

Bijzonder is dat Lian en Bart vanuit twee verschillende opleidingen samen hebben gewerkt binnen de innovatiewerkplaats Centre of Expertise Healthy Ageing. De jury juicht deze goede multidisciplinaire samenwerking toe en hoopt dat dit uitstekende werkstuk het vervolg krijgt dat het verdient.

 

Hannie Schaftprijs

 

De Hannie Schaftprijs bestaat uit een geldbedrag van € 3.000, - en een beeldje van het Hannie Schaft-monument, gemaakt door Truus Menger (mede-verzetsstrijdster en vriendin van Hannie Schaft).