innovatie

24 mrt 2014, 20:08

Hanzehogeschool ontwikkelt gezonde vissnacks uit bijvangsten

Het Instituut voor Life Science & Technology van de Hanzehogeschool gaat een innovatieve methode ontwikkelen om het visvlees dat niet tot visfilet verwerkt kan worden om te zetten in eiwitten voor bijvoorbeeld nuggets of -burgers. De Hanzehogeschool Groningen is partner in het pas toegekende project NuProTex. NuProTex staat voor Nutritious Protein Textures. Vier organisaties in Nederland en Duitsland werken samen aan het ontwikkelen van lekkere en gezonde vissnacks op basis van bijvangsten en visbijproducten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij visserij op zee en vooral platvis visserij zijn er veel bijvangsten. Schattingen lopen uiteen van 0,3 kg (Ecomare) tot 6 kg (Greenpeace) bijvangst per kg vis die wel goed gebruikt kan worden. Veel vissen uit bijvangst zijn te klein om te fileren, maar er zit wel veel visvlees aan. Dit waardevolle gezonde visvlees wordt verwerkt tot diervoeder terwijl het voor de mens een gezonde bron van eiwitten is. Met een groeiende wereldbevolking is het noodzakelijk iedere bron van gezonde eiwitten te benutten voor menselijke voeding.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten, onderzoekers en lectoren van de Hanzehogeschool Groningen. Lector Functionele Ingrediënten en Gezondheid, Dr. Doede Binnema, is onderzoeksleider. Naast de Hanzehogschool werkt ook Color&Brain BV, die ook project aanvrager is, mee aan het onderzoek. In Duitsland zijn de Ahrenhorster Edelfisch GmbH, een viskwekerij voor meervallen en het Duitse Instituut voor Levensmiddelentechnologie in Quakenbrück aangesloten.