innovatie

18 okt 2018, 15:03

Hanzehogeschool Groningen en Q-modus bouwen app om innovatieve bedrijven te matchen

Hanzehogeschool Groningen en Q-modus bouwen app om innovatieve bedrijven te matchen

Innoveren kun je niet alleen. Om een product of dienst te ontwikkelen heb je meestal innovatie- en technologiepartners nodig. Om dergelijke partners te vinden hebben Hanzehogeschool Groningen en Q-Modus B.V. een bijzondere app ontwikkeld. Deze luistert naar de naam ‘MOI’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De app Matchmaker voor Ondernemers die Innoveren (MOI) helpt bedrijven om de beste samenwerkingspartner op te sporen en te selecteren. De app is een initiatief van het lectoraat Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool Groningen en Q-Modus B.V.

 

Zoeken naar de juiste match

 

Het vinden van de juiste samenwerkingspartner is voor ondernemers een hele klus. Interessante partners zitten vaak buiten je eigen sector en dan vind je ze niet zo snel. Energie-innovaties bijvoorbeeld ontstaan voor meer dan 90% buiten de energiesector. Een andere reden is dat ondernemers onvoldoende gebruik maken van netwerkmogelijkheden en dat contacten opgedaan tijdens een netwerkbijeenkomst zelden leiden tot structurele samenwerking. Tot slot veranderen innovatieve bedrijven voortdurend. Na een jaar is ongeveer 30% met iets nieuws begonnen.

 

Naar schatting zijn in de Regio Groningen Assen (RGA) drieduizend mkb ondernemers bezig met innovatie. De RGA heeft daarom een subsidie beschikbaar gesteld om innovatieve ondernemers uit deze regio te helpen sneller en beter een innovatiepartner te vinden.

 

App MOI

 

Het lectoraat Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool en Q-modus B.V. hebben samen een app ontwikkeld; Matchmaker voor Ondernemers die Innoveren (MOI). Deze app ondersteunt bedrijven om de best passende samenwerkingspartner op te sporen en te selecteren. Met big-data technologie spoort Q-modus bedrijven op die in specifieke sectoren en niches opereren. Door de FIT-analyse van het lectoraat Inkoopmanagement kiest de gebruiker het beste bedrijf uit de lijst van Q-modus.

 

Testgebruikers gezocht

 

Innovatieve (technologie)bedrijven uit de Regio Groningen Assen die willen helpen bij het ontwikkelen en testen van het prototype kunnen zich melden bij Gert Walhof, lector Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool (g.h.walhof@pl.hanze.nl). Ondernemers worden betrokken bij het ontwerpen en testen van de app, bij voorkeur met een echte casus. Op die manier draagt de app ook tijdens de testperiode bij aan het uitbreiden van het netwerk van de innovatieve ondernemer. Maar ook ondernemers die geen concrete innovatie-plannen hebben worden van harte uitgenodigd zich aan te melden.