innovatie

01 sep 2015, 20:08

Hanze Innovatieprijs 2015 voor studente met scriptie over mogelijk snellere diagnose kanker

Hanze Innovatieprijs 2015 voor studente met scriptie over mogelijk snellere diagnose kanker

Esther Tanumihardja, studente Advanced Sensor Applications heeft de Hanze Innovatieprijs 2015 gewonnen met haar werkstuk Electrochemical biosensors for clinical analysis of micro RNA biomarkers of cancer. De Innovatieprijs 2015 behelst naast de eer een geldbedrag van € 2.000, -.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Esther heeft volgens de jury een bewonderenswaardig stuk werk geleverd, vooral omdat het zoveel verschillende disciplines omvat. Het cross-disciplinaire karakter van haar onderzoek is in Nederland uniek. Als in de toekomst een doorbraak wordt bereikt met deze technologie, dan is die van enorme omvang. Aan de grote impact die de innovatie zal hebben, heeft Esther dan een betekenisvolle bijdrage geleverd.

 

Electrochemical biosensors

 

Esther Tanumihardja heeft haar afstudeerwerkstuk geschreven over het belang van een sensitieve en betrouwbare diagnosestelling van kanker. Deze diagnostisering kan sneller en minder arbeidsintensief, maar dat is een complex probleem door een combinatie van kennis en methoden uit verschillende vakgebieden (biologie, chemie en elektronica).

 

Esther ontwikkelde een prototype van een biosensor, dat microRNAs kan opsporen. MicroRNAs kan bij sommige typen van kanker een rol spelen. Omdat laboratoria nu analysemethodes hanteren, zou een biosensor een snellere diagnose kunnen bewerkstelligen.

 

Als tweede eindigt het werkstuk van Jorrit Swaneveld, getiteld Barriers and drivers to liquid fluoride thorium reactor technology en de derde plaats is voor Femke Rupert en Puck Herder - Treating the inside and sparing the outside.

Deze prijswinnaars krijgen een geldbedrag van €500, -.

 

Hanze Innovatieprijs

 

De Hanze Innovatieprijs wordt om het jaar toegekend aan een werkstuk van een hogeschoolstudent waarvoor praktijkgericht onderzoek is gedaan, waarbij een complex probleem op effectieve wijze is aangepakt en dat geleid heeft tot een innovatieve oplossing voor het werkveld.