innovatie

23 jun 2014, 16:04

Grote zonnebotenrace in Groningen; start en finish in Lauwerzijl

Maandag 30 juni finishen en herstarten de zonneboten van de DONG Energie Solar Challenge bij gemaal De Waterwolf in Lauwerzijl.  Het is de vijfde editie van de DONG Energie Solar Challenge. Ruim 40 boten aangedreven op zonne-energie nemen dan deel aan deze meerdaagse, internationale wedstrijd.

 

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De DONG Energie Solar Challenge sluit met het thema innovatie en duurzaamheid goed aan bij de doelstellingen van het waterschap Noorderzijlvest.

 

Expositie 11.00-16.00 uur

 

 

Energie uit toiletpapier, sensoren in de dijk, vissen volgen met een camera. Deze en meer innovatieve en duurzame technieken zijn op maandag 30 juni te zien in gemaal De Waterwolf. Medewerkers van het waterschap Noorderzijlvest geven aan de hand van maquettes en materialen uitleg over duurzaamheid en innovatie op het gebied van waterbeheer. Momenteel wekt het waterschap al 40% van de totale energiebehoefte duurzaam op. Het resterende energieverbruik wordt ingekocht als groene stroom en groen gas.

 

 

Indrukwekkend gebouw

 

 

De expositie geeft bezoekers tevens de mogelijkheid om gemaal De Waterwolf van binnen te bekijken. Met zijn boogvormige ramen en enorme pompen is het gemaal een indrukwekkende verschijning in het rustige landschap. Sinds 1920 zorgt het gemaal voor het afvoeren van het teveel aan water uit het westen van de provincie Groningen en de kop van Drenthe. De Waterwolf is het grootste gemaal van Noorderzijlvest en regelt het waterniveau van maar liefst 100.000 hectare. Ter vergelijking, dit is een gebied bijna net zo groot als het hele IJsselmeer.

 

Meer informatie over de Solar Challenge vindt u op  www.dongenergysolarchallenge.nl