innovatie

20 nov 2017, 12:12

Groningen straks eerste stad ter wereld met digitale kassabon

Groningen straks eerste stad ter wereld met digitale kassabon

Het jonge Groningse bedrijf Klippa heeft een prijs gewonnen voor haar initiatief voor een digitale kassabon. Dat luistert naar de naam KlippaCast, en moet de dertig miljoen kilo afval aan kassabonnen per jaar, terug dringen. Nog vóór Kerst gaan winkeliers in Zwanestraat en Kromme-Elleboog de nieuwe digitale kassabon gebruiken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse startup Klippa heeft bij de ASN Bank Wereldprijs de juryprijs in de categorie natuur en milieu in ontvangst mogen nemen met het product KlippaCast. KlippaCast is een stukje hardware dat aan de kassa van een winkel geplaatst wordt, zodat de winkel een digitale kassabon aan de smartphone van de klant kan overdragen. Met het winnen van de juryprijs is een geldbedrag van €13.333 gemoeid. Klippa heeft aangegeven dit geldbedrag te gebruiken om voor de Kerst de digitale kassabon nog in de Groningse binnenstad te introduceren.

 

'Het winnen van deze prijs voelt als een grote waardering voor drie jaar hard werken en innoveren met ons team', aldus Yeelen Knegtering, één van de oprichters van Klippa. De jury van de ASN Bank Wereldprijs omschreef de hardware van Klippa, dat de digitale kassabon mogelijk maakt, als “het eerste steentje dat uit de dam getrokken wordt en een gigantische impact kan hebben op het milieu als de dam doorbreekt”.

 

Jaarlijks zorgt de papieren kassabon namelijk voor dertig miljoen kilo afval. De oprichters van Klippa vergelijken het met de recente veranderingen op het gebied van de plastic zak. “Door een kleine gedragsverandering kunnen consumenten samen, vaak onbewust, een grote impact op het milieu hebben".

 

Groningse pilot

 

Klippa is opgericht door zeven Groningse ondernemers, destijds nog studenten. Omdat de oprichters uit Groningen komen was hun droom altijd al om Groningen de eerste stad in de wereld te maken met overal een digitale kassabon. Het begin is nu gemaakt door een samenwerking van de Zwanestraat en Kromme-elleboog. Daar zullen de winkels nog voor de kerst voorzien zijn van een digitale kassabon.