innovatie

16 nov 2017, 09:09

Groningse Noordhoff brengt ‘De Bosatlas van het Nederlandse voetbal’ uit

Groningse Noordhoff brengt ‘De Bosatlas van het Nederlandse voetbal’ uit

De bekendste uitgever van Groningen, Noordhoff Uitgevers, brengt vandaag voor de eerste keer een Bosatlas van het Nederlandse voetbal uit. Deze speciale Bosatlas voetbal toont duizenden clubs, stadions en de complete infrastructuur van het voetbal. Er is aandacht voor prof- en amateurvoetbal, (kunst)grasvelden, de prestaties binnen en buiten de landsgrenzen, clubculturen en de media.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Bosatlas van het Nederlandse voetbal brengt deze volkssport breed in kaart. Met thema’s als de amateurs en de profs, voetbal en de maatschappij, en de rol van de commercie. De atlas is tot stand gekomen in samenwerking met de Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB. 


Ook is te zien dat het Nederlandse voetbal in WO I met bijna 200 nieuwe clubs uitgroeit tot een heuse volkssport. De atlas belicht verder onlosmakelijk met het voetbal verbonden onderwerpen als salarissen, transfers, de talloze fans, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid. 


Enkele opmerkelijke feiten uit De Bosatlas van het Nederlandse voetbal: De eerste amateurclubs waren aan het einde van de 19de eeuw bijna allemaal afhankelijk van de trein, zonder station geen club. De voetballers uit de Friese gemeente Ferwerderadiel wonen gemiddeld het dichtste bij hun club (1,5 km), waar de voetballers uit Amsterdam de grootste afstanden afleggen (7 km). De meeste voetbalwedstrijden per duizend inwoners worden gespeeld in de gemeente Rozendaal: 0,696 wedstrijden per inwoner. Amsterdam heeft een ‘voetbalwedstrijdendichtheid’ van 0,023, Rotterdam van 0,026. Van de 3000 clubs hebben zo’n 2500 clubs vrouwenelftallen. 


Noordhoff Uitgevers en De Bosatlas


Het Groningse Noordhoff Uitgevers is sinds 1877 uitgever van de overbekende De Grote Bosatlas – 55 edities zijn tot op heden van dit standaardwerk verschenen. Naast schoolatlassen geeft Noordhoff Uitgevers ook atlassen uit voor de consumenten- en de zakelijke markt. Complexe situaties en gebeurtenissen terugbrengen tot de essentie, weergegeven in cartografische verhalen, dat is wat alle Bosatlassen bindt.