innovatie

07 aug 2015, 10:10

Groningse muziekdienst Chordify is wereldwijd succes

Groningse muziekdienst Chordify is wereldwijd succes

De Groningse muziekdienst Chordify blijkt een wereldwijd succes. Wereldwijd zijn er al zo’n 250.000 geregistreerde gebruikers. Chordify maakt het voor muzikanten makkelijker om nieuwe nummers te leren spelen, omdat de online dienst akkoordenschema’s kan maken van muziek op YouTube, Soundcloud of uit de eigen muziekbibliotheek. Mede dankzij het succes wordt volgende week een grote update van Chordify gelanceerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Chordify, dat in 2013 werd gelanceerd tijdens Eurosonic Noorderslag, herkent automatisch de akkoorden uit het muziekstuk en plaatst ze op de juiste maat in een eenvoudige, intuïtieve player. High-end muziektechnologie is zo beschikbaar voor iedereen, waardoor het studeren en meespelen van muziek makkelijker en leuker wordt. Dat wordt alleen maar beter in de zogeheten 2.0 versie, die op 11 augustus wordt gelanceerd.

De website is nu overzichtelijker, zodat navigeren zowel logisch als intuïtief is. Met de verbeterde zoekfunctie is het nu ook makkelijker om nummers te uploaden, links te plakken en de database te doorzoeken. Om extra nadruk te leggen op het feit dat Chordify een algoritme gebruikt voor akkoordherkenning, kunnen gebruikers in de zoekresultaten zien of het nummer al in de database staat. Als dat niet het geval is, kunnen zij op “Chordify now” klikken en wordt het nummer met de bijbehorende akkoorden vrijwel direct toegevoegd.

Chordify 2.0 geeft gebruikers daarnaast ook de mogelijkheid om de maatsoort van geselecteerde nummers te wijzigen. Waar in de oude versie alle nummers standaard in vierkwartsmaat werden weergegeven, kunnen gebruikers de maatsoort nu ook zelf wijzigen naar een driekwartsmaat. Deze nieuwe optie zorgt er voor dat de weergegeven nummers overzichtelijker zijn, en dus ook makkelijker speelbaar.

Chordify is een succesformule met miljoenen bezoekers en inmiddels 250.000 geregistreerde gebruikers heeft de dienst bijna 2,5 miljoen nummers van akkoorden voorzien. Muzikanten van overal ter wereld – amateur, expert en iedereen daar tussenin – zien de dienst nu al als onmisbaar. Chordify oogstte ook al veel lof. In het afgelopen jaar werd de start-up genomineerd voor de Shell LiveWIRE en Deloitte Rising Star Awards. Ook was Chordify finalist voor de Accenture Innovation en de Buma Music Meets Tech Awards tijdens de Eurosonic Noorderslag Conferentie. Chordify won ook de Dutch Pitch Session op het Northside Festival in New York en ontving tevens een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In december werd Chordify nog geselecteerd om een pitch te doen tijdens The Next Web Conference in New York City. In januari 2015 was Chordify host van de eerste Music Hack Day Groningen, waarvan de resultaten werden gepresenteerd op de Eurosonic Noorderslag Conferentie.

De bèta versie van Chordify 2.0 is te vinden op beta.chordify.net