innovatie

17 feb 2014, 08:08

Groningse horeca trots op legaal en ambachtelijk gestookte drank in cocktailbars

Groningse horeca trots op legaal en ambachtelijk gestookte drank in cocktailbars

Groningse cocktailsbars zijn succesvol met het aanbieden van alcohol die met zorg en vakmanschap wordt gestookt in een eigen destilleerderij. Daarmee hebben de coakctailbars een nieuw gat in de markt gevonden. Ze zijn teleurgesteld over een artikel in De Telegraaf, waarin wordt gesuggereerd dat er sprake zou zijn van illegaal gestookte drank, in meerdere zaken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens De Telegraaf zouden verschillende Groningse cocktailbars op grote schaal gebruik maken van illegaal gestookte drank. “Een imago dat ons onterecht in de schoot wordt geworpen”, volgens Patrick Beijk, eigenaar van Mr. Mofongo, die bij zijn cocktailbar een eigen destilleerderij heeft. “Niet alleen Mofongo, maar de hele horeca in Groningen wordt op deze manier in een kwaad daglicht gesteld.”

 

(Foto: Horeca Groningen, Niels de Vries)

 

 

 

Een kleine situatieschets. Voormalig personeel van onlangs failliet verklaarde horecagelegenheden in Groningen hebben een boekje open gedaan tegenover de Telegraaf over de illegale stookpraktijken van hun toenmalige baas. De meneer in kwestie zou zelf alcohol stoken, zonder de benodigde vergunningen en zonder afdracht van accijns. Een illegale manier om de torenhoge alcoholaccijnzen te ontduiken.

 

 

 Tot dusver een kwalijke zaak voor de horecagelegenheden waarvan deze ondernemer eigenaar was. De kop van het artikel in de Telegraaf ‘illegale drank in horeca Groningen’, maakt dat het stuk een nogal vervelende wending krijgt voor de hele Groningse horecawereld. Een simpel rekensommetje is door een generaliserende kop als deze natuurlijk snel gemaakt. Een Groningse cocktailbar als Mofongo met een immense stookinstallatie om zelf alcohol te stoken, wordt dan al snel in een verdacht perspectief geplaatst. Onterecht, vindt de eigenaar van deze horecagelegenheid met de bekendste cocktailbar van Groningen: “een ex-collega uit de horecawereld verprutst het voor de rest”.

 

 

Waar de Telegraaf pretendeert dat sterke drank stoken een nieuwe volkssport is geworden dat gehuld in de illegaliteit ook de horeca heeft bereikt, stookt Mofongo verschillende soorten alcohol om hele andere redenen dan enkel als lollige hobby waar je de belasting mee kunt ontduiken. Volgens Beijk staat de kwaliteit van de alcohol voorop die aan de gast wordt geserveerd. Daarnaast is het de droom van elke ambachtsman om met liefde en passie hun eigen product te maken. Geconcludeerd kan worden dat de oude ambacht van het alcohol stoken geen nare bijsmaak mag krijgen door onterecht wijzende vingers naar cocktailbars in Groningen. Waar één zwaluw nog geen zomer maakt, maakt één rotte appel de hele oogst ook niet waardeloos.

 

Mofongo stookt legaal en volgens de regels, met de liefde en passie voor de ambacht voorop. Iets waar Groningen trots op mag zijn.