innovatie

03 jan 2003, 00:12

Groningse fractievoorzitter komt als eerste met eigen ‘weblog’

De fractievoorzitter van de VVD in de Groningse gemeenteraad, Remco Kouwenhoven, is zeer enthousiast over de reacties tot nu toe op zijn ‘weblog’. Als een van de eerste raadsleden in Nederland is hij gestart met een eigen website (www.remcokouwenhoven.nl) waarop hij een dagboek bij houdt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Enkele weken geleden is Kouwenhoven met zijn ‘weblog’ begonnen. In de gemeenteraad is zo’n logboek op internet vrij ongebruikelijk. Maar in de landelijke politiek zijn er al veel politici die zich daar mee bezig houden. Zo heeft Gerrit Zalm een weblog, en ook bij andere partijen dan de VVD zijn er politici die via internet de lezers van hun wel en wee op de hoogte willen houden. ‘Een belangrijke aanleiding was dat ik een nieuw platform zocht om te reageren op zaken in het nieuws. Natuurlijk had ik ook persberichten kunnen sturen, of m’n woordje doen in de gemeenteraad. Maar dat is nogal omslachtig, en de gemeenteraad vergadert ook niet altijd’. Een tweede aanleiding voor Kouwenhoven vormt het feit dat het volgens hem zinvol is om als Raadslid te laten zien wat je allemaal doet. ‘Dat klinkt misschien wat zwaar, maar het is toch nuttig dat je kiezers kunnen zien waar je je mee bezig houdt als gemeenteraadslid’.
Hij heeft z’n weblog nog maar anderhalve week, maar hij heeft al vijfhonderd hits naar die site. ‘Wat grappig is is dat ik laatst iemand iets wilde vertellen. Die antwoordde: ‘’Ja, dat heb ik al op je weblog gelezen’.
In z’n weblog schrijft hij daarover:
‘500 hits!! in de eerste week. Tijd voor een tussenstand. Allereerst moet ik zeggen dat ik het leuk vind om te doen. Maar het valt nog helemaal niet mee om de juiste toon te vinden en om te bepalen wat wel en niet in het weblog past. Ik moet er bijvoorbeeld wel voor oppassen om het gras niet voor de voeten van m'n fractie weg te maaien door hier iets te roepen dat nog niet in de fractie is besproken. Ook moet ik er voor waken om vertrouwelijke informatie cyberspace in te schrijven. Toch ben ik groot voorstander van openheid. Als volksvertegenwoordiger ben ik dat ook aan de kiezers verplicht. Ik zal dan ook m'n best doen te blijven schrijven over de dagelijkse bezigheden van een raadslid.’
’Vrijdag is m'n dag thuis met de kinderen. Edo (4) en Tirza (2) weten me aardig uit te putten op zo'n dag. Tussendoor wat telefoontjes gepleegd en allerhande mailtjes beantwoord. Vanavond m'n agenda bijgewerkt en een klein stukje van de stapel post doorgenomen.’
De weblog van Kouwenhoven is te vinden op het adres: www.remcokouwenhoven.nl