innovatie

07 jan 2015, 16:04

Groningse fotograaf Ronald Lowijs: steeds meer toepassingen voor 360 graden fotografie

Groningse fotograaf Ronald Lowijs: steeds meer toepassingen voor 360 graden fotografie

De Groningse fotograaf Ronald Lowijs heeft zijn activiteiten uitgebreid tot 360 graden fotografie. Dat blijkt een schot in de roos, want steeds meer bedrijven, organisaties en instellingen zien de voordelen van deze nieuwe vorm van fotografie. Dankzij 360 graden fotografie kan een onderwerp van alle kanten worden bekeken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

360 graden fotografie is een geweldige methode om gebouwen, locaties, interieurs, sportzalen, campings, boten, restaurants, hotels, campers, etc, etc, van binnen en van buiten te laten zien op een manier als of je er doorheen loopt’,aldus Ronald Lowijs.

 

 

‘Als 360 graden fotograaf maak ik helemaal in de rondte foto's van bijvoorbeeld een gebouw. Rond wil ook  zeggen boven en onderkant. Deze foto's worden aan elkaar geplakt (gesticht) waardoor het mogelijk is op je pc de geschoten ruimte op een exact de zelfde wijze weer te bekijken of te beleven. Als ik bij een gebouw verschillende posities schiet en deze later aan elkaar plak dan krijg je een virtuele tour door een gebouw. Dit is prachtig voor restaurants of hotels die potentiële gasten in aanraking willen latenkomen met de sfeer van het restaurant of hotel. De kijker beleeft de ruimte als of je er bent.’

 

Ook voor musea is het een mooie wijze om hun collectie deels gevallen zien en daardoor extra bezoekers te trekken, zoals het pantheon in Rome.

 

‘Ik werk ook voor makelaars die huizen, vooral in het duurdere segment, op deze manier onder de aandacht van potentiële kopers willen brengen. Mijn markt voor 360 graden fotografie is heel divers. Voor de Gemeente Groningen heb ik alle sporthallen en gymzalen op deze wijze gefotografeerd. Potentiële huurders van deze locaties kunnen op de website van de gemeente de zalen bekijken en de belijningen controleren door op de knop virtuele tour te klikken (www.sport050.nl). Ook werk ik regelmatig voor de horeca branche, hotels en restaurants.’

 

De toepassingen van 360 graden fotografie zijn erg breed. De essentie is dat je als aanbieder iemand op een zeer realistische wijze wil laten delen in jouw ruimte.

 

‘De kwaliteit die ik lever is zeer hoog. Samen met een technisch specialist heb ik de de techniek verfijnd en geoptimaliseerd. Heel vaak zie je bij een tour dat op de vloer een logo is geplakt, niet voor de reclame maar omdat de fotograaf het technisch niet voorelkaar krijgt de vloer ook goed te plakken, dat is specialisten werk.  De vraag naar 360 graden fotografie neemt toe, websites worden steeds dynamischer gevuld met content, dat is een reden, maar de belangrijkste reden is dat de 360 graden fotografie een beleving bij de kijker oproept. Een beleving die kan worden omgezet in een aankoop, nieuwsgierigheid of verdere acties naar de aanbieder.

Kortom, prachtig om dit specialisme naast mijn 'normale' fotografie te hebben.’