innovatie

11 apr 2016, 09:09

Groningse Bierbrouwerij wint eerste prijs met ‘Kruisheren Augustinus Tripel’; Bierfestival trekt 6000 bezoekers

Groningse Bierbrouwerij wint eerste prijs met ‘Kruisheren Augustinus Tripel’; Bierfestival trekt 6000 bezoekers

De Groningse Bierbrouwerij, bekend van haar GRUNN en Kruisheren bier, heeft afgelopen weekend tijdens het Bierfestival Groningen, een eerste prijs gewonnen in de categorie Tripel met haar bier ‘Kruisheren Augustinus Tripel’. Jaap van der Weide, directeur van de brouwerij, is trots op deze onderscheiding.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“We hebben regelmatig prijzen gewonnen in de afgelopen zestien jaar maar deze erkenning van zowel consumenten als erkende én gediplomeerde Bierspecialisten is gewoon top! Ook is dit voor ons een belangrijke ondersteuning in de verkoop, net nu we onze Handelsverpakkingen op verzoek van Supermarkt klanten hebben aangepast.’

De Groningse Bierbrouwerij heeft besloten om haar assortiment uit te breiden met een IPA en een Stout. ‘Deze bieren gaan we eerst zelf ontwikkelen en na de zomervakantie worden ze dan op de markt gebracht’, zo laat Jaap van der Weide weten.
 

6000 bezoekers

Het Bierfestival Groningen trok zesduizend bierliefhebbers uit het hele land naar Groningen om de mooiste bieren proeven. Langzaam maar zeker ontwikkelt het festival zich tot een van de belangrijkste van het land.

Als aftrap van het festival was donderdag al het grootste bierdiner van de wereld georganiseerd, met streekbieren en streekproducten. Ruim 600 bezoekers genoten toen van een 7-gangendiner gecombineerd met bijpassende speciaalbieren.

Het bierdiner werd georganiseerd door Progress Events en ’t Feithhuis. De combinaties werden samengesteld in overleg met Stenden Hogeschool onder leiding van chef Albert Kooy. Ieder gerecht werd toegelicht vanaf de kansel door Melissa Cole (biersommelier uit de UK) en de meeste brouwers van de bieren die geschonken werden waren aanwezig om hun eigen bier toe te lichten.

Vele binnenlandse brouwerijen en buitenlandse brouwerijen werden als vanouds vertegenwoordigd. Er werden meer dan 250 bieren van de tap geschonken en vele bieren op fles. Brouwerijen en importeurs bemanden veelal zelf hun stand, waardoor informatie over de bieren vakkundig overgebracht kon worden. Zo probeert de organisatie de kwaliteit voor haar bezoekers te bewaken. Er konden masterclasses worden gevolgd van verschillende prominente bierkenners. De organisatie is er met het diverse programma, spannende vakwedstrijden en interessante masterclasses, weer in geslaagd een unieke belevenis voor elke speciaalbierliefhebber te creëren. 
 

Net als voorgaande jaren was de proeverij weer over drie sessies verdeeld op vrijdag en zaterdag. Bierliefhebbers kregen zo de kans om meerdere bieren te proeven zonder aan één stuk door te hoeven drinken. Op die manier bleef het proeven verantwoord en de gezelligheid tijdens het festival gewaarborgd. 

Brouwwedstrijden
 

Dit jaar werden er drie brouwwedstrijden georganiseerd. Deze werden vakkundig beoordeeld door een jury van professionele keurmeesters en de professionele wedstrijden ook door een consumentenjury. Amateurbrouwers werden uitgedaagd om de beste Milk Stout te brouwen. De winnaar van de amateurbrouwers was dit jaar Jaco van der Merwe.

Ook waren er twee brouwwedstrijden voor professionele brouwers. De beste en lekkerste Milk Stout werd volgens de jury gebrouwen door Van der Streek. Zij gingen er dan ook met de titel vandoor.Beste bier- en Spijscombinatie Horecabedrijven in Nederland werden uitgedaagd de beste bier- & spijscombinatie te bedenken. De zeer gerenommeerde jury bestond uit Derek Walsh, Melissa Cole en Els Eggens. ’t Feithhuis ging er uiteindelijk voor de derde keer op rij met de eerste prijs vandoor.    

 

 

Volgend jaar vindt Bierfestival Groningen op 20, 21 en 22 april 2017 wederom plaats in de Martinikerk.