innovatie

03 sep 2015, 16:04

Gronings bedrijf MedWear ontwikkelt intelligent shirt voor COPD patiënten

Gronings bedrijf MedWear ontwikkelt intelligent shirt voor COPD patiënten

Het Innovatiefonds Noord-Nederland heeft besloten financieel te participeren in de Groningse start-up MedWear. Dat bedrijf heeft een intelligent shirt ontwikkelen dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven van COPD patiënten. Dankzij de participatie van het Innovatiefonds kan MedWear nu werken aan een succesvolle marktintroductie, zo meldt de NV Noordleijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een intelligent shirt ontwikkelen dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven van COPD patiënten. En dat tegelijkertijd de samenleving een kostenreductie oplevert. Vanuit die ambitie werd in Groningen eind 2014 MedWear opgericht.  De eerste testresultaten zijn veelbelovend. Om te zorgen voor een succesvolle marktintroductie besloot het Innovatiefonds Noord-Nederland in de startup te participeren.

 

COPD is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen, zoals longemfyseem en chronische bronchitis.  Alleen al in de westerse wereld lijden naar schatting 25 miljoen mensen aan deze longziekte. ‘In samenwerking met onze ontwikkelpartner Relitech ontwikkelen we voor COPD patiënten een zogeheten Smart Care Shirt’, een intelligent shirt waarin sensoren zijn verwerkt’, vertelt Johan Oosterheert, CEO van MedWear.

 

‘Die sensoren stellen het shirt in staat om op continue basis heel nauwkeurig dynamische hyperinflatie te meten.’  Dynamische hyperinflatie wil zeggen dat er bij inspanning extra lucht in de long achterblijft, waardoor de COPD patiënt het benauwd krijgt. Escalatie kan worden voorkomen door op tijd de juiste medicatie te gebruiken en/of oefeningen te doen. ‘Door dynamische hyperinflatie vroegtijdig te signaleren kun je dus veel ongemak voorkomen’, benadrukt Oosterheert.  ‘En juist daar is het Smart Care Shirt op gericht.’

 

Meer: www.innovatiefondsnoordnederland.nl