Innovatie

Groninger Studentenbond lanceert vier jaar op rij kieswijzer voor Universiteitsraad

De Groninger Studentenbond heeft voor het vierde jaar op rij een kieswijzer voor de Universiteitsraad gelanceerd. De verkiezingen voor de raad van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vinden plaats tussen 13 mei en 17 mei.


Leestijd: 1 minuut

Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad
Drie RUG-onderzoekers benoemd tot leden van de Wetenschappelijk Klimaatraad

De Universiteitsraad stippelt voor een groot deel het beleid uit dat de RUG het komende jaar gaat uitvoeren. Dit jaar doen vijf partijen mee aan de verkiezingen. Volgens de Groninger Studentenbond zijn er echter maar weinig studenten die de partijprogramma’s goed lezen. 

“Met de kieswijzer willen we ervoor zorgen dat mensen een beter inzicht krijgen in de verschillende standpunten van de partijen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken”, zegt Jolien Bruinewoud, voorzitter van de Groninger Studentenbond. In de kieswijzer komen belangrijke thema’s aan bod waarover de partijen verschillen van mening, zoals huisvesting, verengelsing en flex-studeren.

Volgens Bruinewoud is de afgelopen jaren het opkomstpercentage niet erg hoog geweest. “Met de kieswijzer willen we ervoor proberen te zorgen dat mensen toch op een snelle, gemakkelijke manier inzicht kunnen krijgen in de verschillende standpunten van partijen. Door de keuzes die studenten maken bij het invullen van de kieswijzer komt er een advies uit”. Op deze manier hoopt de GSb studenten te stimuleren om hun stem uit te brengen, zodat studenten meer betrokken worden bij de Universiteitsraad en het beleid van de RuG.

De kieswijzers is te raadplegen op https://gsbkieswijzer.xtiaan.nl en is beschikbaar in het Nederlands en het Engels. Mensen kunnen deze week stemmen via www.rug.nl/vote.