Innovatie

Groninger studenten maandag de straat op tegen onderwijsplannen

Studenten van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen zullen zich maandag 29 november uitspreken tegen de plannen van het kabinet voor het Hoger Onderwijs. Studenten en andere betrokkenen bij het Hoger Onderwijs verzamelen zich om 12.00 uur op de Grote Markt om te betogen dat de plannen die het kabinet Rutte I gaat invoeren volgens hen slecht zijn voor de kwaliteit van het Hoger Onderwijs in Groningen. Deze betoging wordt georganiseerd door het Comité Gronings Ontzet (CGO).


Leestijd: 1 minuut

Het kabinet Rutte I is van plan de studiefinanciering in de masterfase af te schaffen en studenten die langer studeren te beboeten. Zij zouden dan per 1 september 2011 €3000 boete per jaar moeten betalen aan het rijk. Dit terwijl er geen mogelijkheid is om €3000 extra bij te lenen. Een eerste consequentie is dat veel studenten zullen moeten stoppen met hun studie. Naast deze boete zullen ook de instellingen nog eens €3000 per student per jaar aan het ministerie moeten afdragen. Door deze enorme kostenpost worden instellingen volgens de organisatie ‘op een perverse manier gepusht worden tot het snel uitgeven van diploma’s’. Dat instellingen hun studenten sneller zullen moeten laten afstuderen zal leiden tot een ernstige kwaliteitsvermindering in het Hoger Onderwijs.

Tijdens de betoging zal een verklaring ondertekend worden door meerdere instellingen en prominenten waarin zij verklaren dat de zware €6000 maatregel niet ingevoerd kan worden als op zijn minst niet aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Studenten die door een bestuursfunctie, stage, buitenlandervaring of overmachtssituatie langer over hun studie doen, hebben een geldige reden voor hun vertraging en moeten uitgezonderd worden van deze maatregel. Als met deze omstandigheden geen rekening wordt gehouden wordt het deze groepen studenten praktisch onmogelijk gemaakt te studeren.

De manifestatie wordt financieel ondersteund door een aantal Groningse studentenverenigingen en door Rector magnificus Frans Zwarts, die ook zal spreken tijdens de bijeenkomst. Deze bijeenkomst zal de eerste zijn in een reeks van vele acties. Het CGO verwacht een opkomst van meer dan 2000 studenten.