innovatie

01 apr 2015, 15:03

Groninger Internetbedrijf LinQhost maakt registratie aardbevingstrillingen mogelijk.

TNO legde in 2014 een netwerk aan van ruim 200 gevoelige trillingssensoren in het Groningse aardbevingsgebied. Al afgelopen week werd duidelijk dat dit netwerk met nog eens 200 sensoren versneld wordt uitgebreid naar 400. Met dit meetnet willen NAM en TNO inzicht krijgen in de relatie tussen de trillingen en opgetreden schade. LinQhost in Zuidbroek host en beheert verschillende applicaties en zorgt voor ontvangst en veilige opslag van de trillingsdata.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

LinQhost ontwikkelde voor die 200 gebouwsensoren de hele infrastructuur en het hostingbedrijf beheert alle servers waar de data op staan. “Dat zijn er nogal wat”, zegt Robert van den Berg, directeur van LinQhost.

 

“Met deze applicaties, mede door ons ontwikkeld, kunnen de onderzoekers de stroom van data goed vergelijken en interpreteren en krijgen zij inzicht in de effecten op de gebouwen en omgeving. Logisch, ze willen onderbouwd advies geven en ze willen weten welke huizen welke preventieve versterking nodig hebben om toekomstige aardbevingen veilig te kunnen weerstaan.”

Al afgelopen week werd duidelijk dat dit netwerk inderdaad effectief is en met nog eens 200 sensoren versneld wordt uitgebreid naar 400. Met de gebouwsensoren in woningen, gemeentehuizen en bedrijven onderzoeken NAM en TNO de effecten van aardbevingen op de panden.

 

De metingen zijn direct te volgen via een speciaal daarvoor ingerichte website (http://feitenencijfers.namplatform.nl/gebouwsensoren/).