innovatie

07 mei 2014, 09:09

Groninger boeren gaan experimenteren met productie van glutenvrije haver

Groninger boeren gaan experimenteren met productie van glutenvrije haver

Boeren in Groningen gaan experimenteren met de productie van glutenvrije haver. De provincie Groningen subsidieert een project van zaadteelt- en zaadverwerkingsbedrijf Vandijke Semo BV om op grote schaal haver te produceren dat verwerkt wordt zonder in contact te komen met andere granen als tarwe, rogge en gerst. In die granen zitten, anders dan in haver wel gluten. Mensen die last hebben van de darmaandoening coeliakie kunnen niet tegen deze eiwitten en hebben dus behoefte aan voeding waar zij niet in voorkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor boeren is de teelt van glutenvrije haver financieel interessant. Het kost weliswaar meer tijd dan reguliere haver, maar de opbrengst ligt 33 tot 43 procent hoger. Per hectare levert dit zo'n 700 tot 800 euro meer opbrengst op.

Haver wordt in Nederland nauwelijks geteeld. In 2013 ging het om 30 hectare. Vandijke Semo BV wil de komende tijd een sprong maken naar 1000 hectare en benadert daar 150 boeren voor, liefst in Groningen. De provincie verleent 10.000 euro financiële steun aan het project.

Haver is van nature glutenvrij. Tijdens de teelt, de oogst, het transport, de opslag en de verwerking tot eindproducten komt het echter in aanraking met tarwe, gerst en rogge.