innovatie

08 mei 2014, 16:04

Groningen samengevoegd met Friesland. En met Drenthe.

Groningen samengevoegd met Friesland. En met Drenthe.

De Noordelijke provinciën worden samengevoegd. Maar voorlopig slechts voor één Nacht. En die Nacht is de De Nacht van Kunst & Wetenschap op 24 mei in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Slag om het Noorden, gepresenteerd door Ruth Koops van ‘t Jagt, wordt op ingegaan op de weerstand tegen de Noordelijke superprovincie. Zo neemt cultuurwetenschapper Barend van Heusden aan de hand van zijn definities van cultuur en identiteit de stelling in dat het noorden best één provincie zou kunnen zijn. Daarna wordt er gelijk werk gemaakt van die cultuur.

 

Onder het mom ‘Een landsdeel, een lied’ presenteren drie muzikanten - de Drentse Martijje Lubbers, Friese Douwe Dijkstra en Groningse Marlene Bakker - samen het nieuwe noordelijke volkslied en kunstenares Ellen Beck maakte vast een nieuwe vlag.

 

In de Grote Quiz van het Noorden wordt de kennis van het publiek over de Noordelijke provincies getest. Jack Hoeksema, hoogleraar Nederlandse taalkunde, geeft daarna uitleg over de oorsprong en ontwikkeling van dialecten en George Welling verklaart waarom zingen in streektaal hip is. Tijdens het hele programma kunnen de bezoekers stemmen. Zijn zij voor of tegen de megaprovincie? Afsluiter is het Grote Slag om het Noorden Slotdebat, gepresenteerd door Mark Sekuur. Met verder onder andere: Herman Sandman (journalist), Erik Betten (journalist), Abel Darwinkel (Drentse Huus van de Taol).

 

Slag om het Noorden vindt plaats tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap, op 24 mei tussen 20:00 en 00:00 in de Universiteitsbibliotheek Groningen. Kijk voor meer informatie op www.denachtvankunstenwetenschap.nl.