innovatie

17 mrt 2018, 08:08

Groningen krijgt supercomputer: ADA

Groningen krijgt supercomputer: ADA

‘ADA’: dat is de naam voor een supercomputer, die noordelijke bedrijven dezelfde enorme rekenmogelijkheden gaat bieden als de tech-giganten Google, Amazon of  Windows. Twee Groningse ondernemers hebben het initiatief genomen om te komen tot de realisatie van zo’n in Nederland bijna unieke computer, zo meldt de website van de organisatie Samenwerking Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Noord-Nederland krijgt in Groningen een eerste, publiek toegankelijke supercomputer, genaamd ADA. Deze voorziening maakt het voor tal van mkb-bedrijven of instellingen mogelijk om enorme berekeningen razendsnel uit te laten voeren. De komst van ADA betekent daarmee een grote impuls voor de ICT-infrastructuur in Noord-Nederland. Volgens initiatiefnemers Wikke van der Hoek en Jasper Bosman krijgen noordelijke bedrijven dankzij ADA dezelfde rekenmogelijkheden als bedrijven als Google, Amazon en Windows.

Een supercomputer is in staat om honderdduizend berekeningen tegelijk te maken. Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld het testen van auto’s zonder bestuurder of het doorrekenen van molecuulstructuren.

Volgens Van der Hoek en Bosman is de Groningse supercomputer aantrekkelijk voor de meest uiteenlopende organisaties: van politie tot UMCG, en van Gasunie tot Astron. En ook de noordelijke hogescholen gaan baat hebben bij de diensten van ADA, zo stellen ze.

 

Klik hier voor het volledige verhaal