innovatie

28 aug 2015, 10:10

Groningen krijgt app voor wandelaars: maar liefst 230 routes

Groningen krijgt app voor wandelaars: maar liefst 230 routes

Om alle routes op de wandelroutewebsite wandelen.groningen.nl te controleren, gingen de vrijwillige wandelaars van het Routebureau Groningen tot nu toe met een stapel papieren kaarten en invulformulieren op pad. Omslachtig vonden de wandelaars en het Routebureau. Daarom is deze zomer een pilot uitgevoerd met een speciale app, waarin de wandelvrijwilligers alle gegevens eenvoudig kunnen bijhouden en invullen. Maandag 31 augustus controleert gedeputeerde Fleur Gräper de laatste route ter afsluiting van de pilot.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wandelen.groningen.nl telt inmiddels 230 routes en dit aantal blijft groeien. Het Routebureau streeft ernaar dat deze routes allemaal minimaal een keer per jaar worden nagelopen door vrijwilligers. Bij de controle wordt niet alleen gekeken of de route nog begaanbaar is en of de bewegwijzering nog in orde is, maar ook of de informatie over de route nog klopt. Al deze gegevens kunnen met de nieuwe app eenvoudig worden geregistreerd. Dat scheelt een hoop gesjouw en veel tijd. De wandelvrijwilligers hoeven gebreken niet meer te omschrijven, maar leggen ze eenvoudig vast op een foto die in de app wordt geüpload. Dit brengt de gewenste jaarlijkse controle van alle routes een stap dichterbij.

 

De app is ontwikkeld door Folkersma Verkeerstechniek uit Marum en gecustomized voor Routebureau Groningen. Het Routebureau wordt gefinancierd door de Provincie Groningen en de gemeenten die deelnemen aan het Routebureau. De eerste bevindingen zijn zeer positief. Zowel Routebureau als vrijwilligers zijn enthousiast. Maandag 31 augustus wordt de toetsfase officieel afgesloten. Ivon Benus van het Routebureau gaat ervan uit dat de app wordt ingevoerd en dat alle wandelvrijwilligers volgend wandelseizoen met een tablet op pad gaan.