Innovatie

Groningen krijgt als eerste uniek archief voor websites

Als één van de eerste regionale archiefinstellingen in Nederland begint Groninger Archieven met het aanleggen van een archief van websites van Groningse organisaties, onder de naam Webarchief Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Groningen krijgt als eerste uniek archief voor websites
Groningen krijgt als eerste uniek archief voor websites

Ons leven speelt zich steeds meer online af, maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft niet alles op internet automatisch voor eeuwig bewaard. Het RHC Groninger Archieven begint nu als één van de eerste regionale archiefinstellingen in Nederland een eigen webarchief: het Webarchief Groningen. Groningers en Groningse stichtingen, verenigingen en bedrijven die interesse hebben, kunnen  vanaf nu hun website aanmelden.

Waarom websites archiveren?

Niet alleen publiceren we steeds meer op internet, we publiceren ook steeds vaker alléén op internet. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft niet alles op internet automatisch bewaard voor de toekomst. Websites worden volledig vernieuwd of zelfs opgeheven. Daarmee verdwijnt dat deel van ons digitale leven. Het RHC Groninger Archieven bewaart het verleden van Groningen in de vorm van archieven, boeken, kranten, kaarten, foto’s en films. Online publicaties zoals websites, blogs en sociale mediasites vormen een logische aanvulling op die collectie.

Wat is het Webarchief Groningen?

Het Webarchief Groningen is een groeiende verzameling websites van Groningse organisaties, bedrijven en personen en over Groningse onderwerpen. De Groninger Archieven bewaren de websites en blogs zo compleet mogelijk, inclusief vormgeving, beeld- en geluidsmateriaal en links. Daardoor blijven de websites functioneel en ogen en werken ze als echte websites. Door het archiveren periodiek te herhalen, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks, ontstaan er meerdere momentopnamen van dezelfde website. In de toekomst slaat het webarchief ook sociale mediasites op.

Aan het einde van dit jaar bestaat de verzameling volgens de planning uit zo’n 1000 websites. Er komt ook een uitgebreide zoekfunctie. De eerste gearchiveerde websites zijn naar verwachting vanaf de Dag van de Groninger Geschiedenis, op 10 oktober 2015, te bekijken. In verband met copyright is het mogelijk dat bepaalde gearchiveerde websites alleen te zien zijn in de studiezaal van de Groninger Archieven.

Meer informatie


Bekijk het voorbeeld van een gearchiveerde website op: http://wadfrontend.archiefweb.eu/default.aspx?prefix=groningera004
NB: De zoekfunctie is nog niet actief.

Lees meer over het Webarchief Groningen op www.groningerarchieven.nl

(Foto: Een voorbeeld van het Webarchief Groningen: de website van de vereniging Groninger Dorpen, gearchiveerd op 18 mei 2014.)