innovatie

18 nov 2008, 09:09

Groningen koploperregio voor masterplan orgaandonatie

Op woensdag 19 november organiseert het UMCG een conferentie over het masterplan orgaandonatie, dat afgelopen zomer gepresenteerd is. Tijdens de conferentie zullen artsen en verpleegkundigen van verschillende ziekenhuis uit de regio vertellen hoe zij uitvoeringen aan het masterplan zullen gaan geven. Door het Ministerie van Volksgezondheid is Groningen samen met de regio Leiden uitgeroepen tot koploperregio. Dat wil zeggen dat ze als eerste aan de slag gaan met het masterplan orgaandonatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


Het masterplan van de Coördinatiegroep Orgaandonatie bevat een aantal adviezen, dat moet leiden tot een toename van het aantal orgaantransplantaties in ziekenhuizen. Daarnaast moet het ook zorgen voor een kwaliteitsverbetering, betere voorlichting en het wegnemen van barrières voor donatie.

Het UMCG is al jaren een pionier en specialist op het gebied van orgaantransplantatie. Het was het eerste ziekenhuis dat een levertransplantatie uitvoerde (1979) en had in 2001 ook de primeur van een dunne darmtransplantatie. Het ziekenhuis heeft een operatieteam dat gespecialiseerd is in het uitnemen van donororganen en dat naast zijn werkzaamheden in het UMCG ook in ziekenhuizen in de regio organen uitneemt.